MEĐU IZMEĐU

ZVEZDA U ZVEZDI PRVI PUT

1.665 pregleda
zvezda neutronska

Astronomi su otkrili zvezdu u zvezdi (HV 2112), neku vrstu kosmičkog čudovišta, na 20.000 svetslosnih godina od Zemlje. Do sada se pretpostavljalo da tako nešto postoji, ali je osporavano.

Sada su se suočili s vrstom zvezde, poznatom pod imenom Torn-Žitkov telo, a to zvezda u zvezdi. Kip Torn i Ana Žitkov su 1975. teoretski objasnili da bi takva zvezda trebalo postojati. Kako ona izgleda?

Neutronska zvezda (odnosno trup zvezde) smesti se u veću zvezdu, najčešće „crvenog diva” ili „superdiva”. Može nastati iz dvojne zvezde (binarni sistem), kada jedna zvezda, nakon supernove, ostane kao neutronska zvezda i potom ju druga proguta ili slučajnim sudarom zvezde i neutronske zvezde u gustim zvezdanim jatima.

Astronomi 30 godina nisu mogli pronaći zvezdu za koju bi bili sigurni da u središtu krije „neutronski trup”. No, s jačim teleskopima konačno su počeli meriti spektar zvezda.

Sve zvezde spajaju lakše elemente u teže – vodonik u helijum, helijum u berilijum… sve do gvožđa. Kada zvezda koja je dovoljno masivna da stvara željezo potroši svoje nuklearno gorivo, eksplodira u supernovu (u kojoj se stvaraju teži elementi). Ostaje samo supergusto jezgro zvezde u kojem su jezgra atoma stisnuta jedna uz druge.

Poznato je koje elemente stvara i sadrži tipični „crveni div”, što se vidi kada se analizira njegov spektar. Ali ada je u sredini zvezde neutronska zvezda, sastav se malo menja. Astronomi su sada, naime, uočili su višak rubidijuma, litijuma i molidbena – baš kao što su Kip Torn i Ana Žitkov predvideli.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar