MEĐU IZMEĐU

ZVEZDANI ASTEROID

153 pregleda
Shutterstock

Sačinjen je od čestica zvezda koje su nestale pre formiranja Sunca.

Međunrodni tim istraživača, predvođen načnicima iz Japanu, pomoću mikroskopa i masene spektrometrije istraživao je sastav uzoraka uzetih sa asteroida Rijagu da otkrije njegovo poreklo.Posebno se fokusirao na ispitivanje nivoa stabilnog izotopa kiseonika. Izotopski sastav kiseonika kod primarnih minerala može da obezbedi potencijalno važne informacije o njihovom poreklu”, kako tvrde Norijuki Kavasaki i kolege u svojem naučnom radu.

Pre svega jer se komete formiraju na većoj udaljenosti od Sunca nego asteroidi, a zbog hladnijih temperatura u tim regionima u svojem sastavu zadržavaju značajnu količinu leda. Poređenja radi, asteroidi su gotovo u potpunosti sačinjeni od stena.Analize su ukazale na prisustvo karbonatnih minerala u uzorcima prašine zajedno sa aminokiselinama, što sugeriše da se asteroid formirao u uslovima gde vladaju niske temperature i velika vlaga – dakle negde gde led ne isparava lako, kao npr. regioni oko Urana i Neptuna. I tu nije kraj jer je tim takođe uspeo u njima da identifikuje minerale poput spinela, olivina i perovskita koji se formiraju na višim temperaturama tj. iznad 1.000 stepeni Celzijusa.

Jedna od hipoteza koje su se pojavile nakon ovih analiza jeste da je neki materijal iz unutrašnjeg dela Sunčevog sistema otputovao dalje od Sunca i na kraju se sudario sa Rijaguom što je rezultiralo njihovim spajanjem i neobičnim sastavom. Naučnici tvrde da im sav ovaj detektivski rad pomaže da rekonstruišu njegovu istoriji i mesto u univerzumu, a do sada su već utvrdili da on sadrži i čestice zvezda koje su eksplodirale pre nego što se Sunce formiralo.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar