VIRTUELNI RAJ

ZVEZDANI OŽILJCI

201 pregleda
Pixabay

Astralni događaji, kosmičke oluje, zvezdano vreme, elektromagnetni impulsi iz svemira sa zvezda, šta god želite da zamislite, ostavljaju tragove svuda oko nas, u našoj notornoj, dosadnoj svakodnevici, u banalnim stvarima koje uzmamo zdravo za gotovo.

Goran Stanković

Kristofer Kolumbo nije prvi Evropljanin na tlu Amerike. Ni izbliza. Nauka je to znala već dugi niz decenija, ali nije bilo neposrednog, nedvosmislenog dokaza. A onda je takav dokaz stigao posle tačno hiljadu godina, i to sa zvezda.

Arheologiji je poznato nalazište imenom Lansi Medouz (L’Anse aux Meadows) na Njufaundlendu u Kanadi. Jedino poznato i istraženo vikinško naselje u Americi u prevodu znači „Zaliv meduza, a otkriveno je 1960. godine i pod zaštitom je Uneska. Ispitivanja su se odnosila na četiri obrađena komada drveta kleke i jele nepoznatih namena, i prethodna datiranja radioaktivnim ugljenikom su davala prilično neprecizne periode unutar 11. veka naše ere. Novo, prošlogodišnje istraživanje je kao referentnu tačku uzelo davno prošlu solarnu oluju, koja je u drveću ostavila slabi, izobličeni i teško prepoznatljivi zapis o nebu iz 993. godine.

A možda bismo tragove mogli, sa izvesnim uspehom, da potražimou umetnosti.Skrivena na poleđini slike Albrehta Direra „Sveti Jeronim u pustinji iz 1496. godine, intrigantna je slika onoga što izgleda kao meteor/meteorit ili kometa. Direrova inspiracija su možda bili prikazi kometa u Nirnberškoj hronici iz 1493. U noći 7. novembra 1492. veliki meteorit je pao na zemlju u blizini sela Enzishajm (pogledati na Vikipediji: Ensisheim meteorite), praćen grmljavinom i munjama dok je jurio kroz oblake. Bio je vidljiv i čujan unaokolo na stotine kilometara. Ne zna se da li je Direr posetio mesto udara, ali jeste Sveti Rimski car Maksimilijan I, pokrovitelj umetnosti u to dobaproglasio je taj događajza čudo Božije i za sebe odlomio komad meteora.

(OPŠIRNIJE u novom štampanom broju GALAKSIJE: kliknite iznad naziva časopisa na ikonicu PRETPLATA).

O autoru

administrator

Ostavite komentar