МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗВЕЗДЕ БРЗО НЕСТАЈУ

EPA

EPA

Астрономи упозоравају да звезде нестају с ноћног неба пред нашим очима. Нова велика студија показује да небо сваке године постаје чак 10 посто светлије. Због тога је велики број звезда које су некад биле видљиве сада скривен од астронома и јавности. Светлосно онечишћење које смањује видљивост звезда расте брже него што су научници очекивали, упркос покушајима да се оно ограничи. То би могло имати драстичне последице не само за видљивост него и за животну средину, с негативним утоцајима на биолошке системе животиња и људи.

Студија је анализирала више од 50.000 опажања широм свијета, снимљених од 2011. до 2022. Циљ је био у потпуности разумјети размере небеског сјаја” или дифузног ноћног светла неба које се догађа због онечишћења које је узроковао човек, пише The Independent. До сада су промене у светлоћи биле слабо документиране јер не постоји једноставан начин прикупљања информација из целог света. Да би то решили, научници су користили информације из апликације која их проналази у различитим делова света.

Те информације могу се користити за прикупљање података о величини ограничења за голо око”, а она мери минимални сјај који објекат на небу мора имати да би се видео. Kако ноћно небо постаје светлије, и они морају бити ссјајнији да би се опазили. Мерења показују да се сјај неба повећава за 9,6 посто сваке године. Претходне процене прикупљене са сателита указивале су да повећање износи два одсто. Чланак под називом Грађани научници извештавају о глобално брзом смањењу видљивости звезда од 2011. до 2022” објављен је у часопису Science.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар