MEĐU IZMEĐU

ZVEZDE BRZO NESTAJU

154 pregleda
EPA

Astronomi upozoravaju da zvezde nestaju s noćnog neba pred našim očima. Nova velika studija pokazuje da nebo svake godine postaje čak 10 posto svetlije. Zbog toga je veliki broj zvezda koje su nekad bile vidljive sada skriven od astronoma i javnosti.Svetlosno onečišćenje koje smanjuje vidljivost zvezda raste brže nego što su naučnici očekivali, uprkos pokušajima da se ono ograniči. To bi moglo imati drastične posledice ne samo za vidljivost nego i za životnu sredinu, s negativnim utocajima na biološke sisteme životinja i ljudi.

Studija je analizirala više od 50.000 opažanja širom svijeta, snimljenih od 2011. do 2022. Cilj je bio u potpunosti razumjeti razmere nebeskog sjaja” ili difuznog noćnog svetla neba koje se događa zbog onečišćenja koje je uzrokovao čovek, piše The Independent. Do sada su promene u svetloći bile slabo dokumentirane jer ne postoji jednostavan način prikupljanja informacija iz celog sveta. Da bi to rešili, naučnici su koristili informacije iz aplikacije koja ih pronalazi u različitim delova sveta.

Te informacije mogu se koristiti za prikupljanje podataka o veličini ograničenja za golo oko”, a ona meri minimalni sjaj koji objekat na nebu mora imati da bi se video. Kako noćno nebo postaje svetlije, i oni moraju biti ssjajniji da bi se opazili.Merenja pokazuju da se sjaj neba povećava za 9,6 posto svake godine. Prethodne procene prikupljene sa satelita ukazivale su da povećanje iznosi dva odsto. Članak pod nazivom Građani naučnici izveštavaju o globalno brzom smanjenju vidljivosti zvezda od 2011. do 2022”objavljen je u časopisu Science.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar