MEĐU IZMEĐU

ZVEZDIN POSLEDNJI KRUG

205 pregleda
Ilustracija

Progutala ju je nedavno crna rupa kada joj se previše približila.

Astronomi su otkrili događaj velike snage na udaljenosti većoj od polovine poznatog svemira, kada je crna rupa uništila zvezdu koja je lutala preblizu ovom nebeskom nasilniku.Ali, ovo nije bio običan primer proždrljive crne rupe.Bio je to jedan od samo četiri primera, prvi od 2011. godine, crne rupe u trenutku kada rastrgla zvezdu u prolazu i nastanu svetleći mlazovi visokoenergetskih čestica u suprotnim smerovima u svemiru, kažu naučnici.

Bio je to i najudaljeniji i najsjajniji takav događaj do sada zabeležen.Astronomi su ga opisali događaj u studijama objavljenim nedavno u časopisima Nature i Nature Astronomy.Čini se da je krivac supermasivna crna rupa, za koju se veruje da je stotinama miliona puta veća od mase našeg Sunca, a nalazi se otprilike 8,5 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Svetlosna godina je udaljenost koju svetlost pređe u godini.

„Mislimo da je zvezda bila slična našem Suncu, možda masivnija, ali uobičajene vrste”, rekao je astronom Igor Andreoni sa Univerziteta Merilend i Centra NASA za svemirske letove Godard, glavni autor jedne od studija.Događaj je otkriven u februaru astronomskim istraživanjem Zwicky Transient Facility, pomoću kamere spojene na teleskop u opservatoriji Palomar u Kaliforniji.Udaljenost je izračunata pomoću vrlo velikog teleskopa Evropske južne opservatorije u Čileu.

„Kada se zvezda opasno približi crnoj rupi – bez brige, to se neće dogoditi Suncu – nasilno je rastržu gravitacione sile crne rupe, slično kao što je učinak Meseca na plimu na Zemlji, ali s većom snagom”, objasnio je Majkl Koflin, astronom sa Univerziteta Minesota i koautor studije.„Tada se delovi zvezde zarobe u disku koji se brzo okreće oko crne rupe. Konačno, crna rupa proguta ono što je ostalo od propale zvezde u disku. U nekim vrlo retkim slučajevima, za koje smo procenili da su 100 puta ređi, snažni mlazevi materijala lansiraju se u suprotnim smerovima kada dođe do plimskog poremećaja.

Andreoni i Koflin su smatraju da se crna rupa verovatno vrti brzo, što bi moglo da objasni zašto su dva snažna mlaza lansirana u svemir gotovo brzinom svetlosti.Astronom iz Tehnološkog instituta Masačusets, Diraj Pašam, glavni autor druge studije, izjavio je da su naučnici posmatrali događaj gotovo od početka – u toku jedne semice nakon što je crna rupa počela da guta zvezdu.Dok atronomi otkrivaju plimske poremećaje otprilike dvaput mesečno, oni koji izbacuju mlazeve veoma su retki.Čini se da je jedan iz ove crne rupe bio usmeren ka Zemlji, zbog čega se činio svetlijim nego da je upućen u drugi smer.

Veruje se da se supermasivna crna rupa nalazi u središtu galaksija kao što Mlečni put i da većina ima jednu takvu u svojim središtima. Plimski poremećaja bio je, inače, toliko svetao da je zaklonio svetlost zvezda iz pomenute galaksije.„Na svojem vrhuncu izvor se činio svetlijim od 1.000 miljardi sunaca”, zaključio je Diraj Pašam.

(Ilustracija ESO/M.Kornmesser)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar