MEĐU IZMEĐU

ZVUK USPAVANKE SMIRUJE

194 pregleda

Uspavanke su odlične za bebe jer ih smiruju. Bebe reaguju na samu pesmu, bez obzira što im nije poznata melodija ili jezik na kojem se peva.Ono što je jedino važno je da se radi o uspavankama, ali i da ih peva njima draga osoba. Upravo je to dokazalo i istraživanje koje je sproveo Harvard Music Lab, gde su proučavali kako deca reaguju na različite pesme pre spavanja, a otkrili su da najbolje reaguju upravo na zvuk uspavanki.

Uspavanke usporavaju rad srca deteta, što utiče na mirno i duboko disanje i to ih dodatno smiruje. Uspavanke su odlične jer se njihova melodija ponavlja, lagana je i opuštajuća, a to umiruje bebe.Dodatna prednost je ako uspavanku pevaju roditelji ili poznate osobe na čiji je glas beba navikla i zbog čega se oseća sigurno.

Dakle uspavanke su odlične iz više razloga. One smiruju bebe, povezuju osobu koja peva uspavanke i bebu, smanjuje se nivo stresa kod beba i kod osobe koje peva, produbljuje disanje bebe i omogućava bolji san.Ako se ne sećate tekstova uspavanki, možete i izmisliti neku. Ne zaboravite da je jedino važno da beba čuje vaš glas, reči joj nisu bitne. Ipak, bebe će bolje reagovati na uspavanku koja im je poznata, pa probajte da uvek pevate iste.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar