MEĐU IZMEĐU

KINA PRETEKLA AMERIKU

182 pregleda

U minule dve decenije Kina je napravila ogroman iskorak u tehnološkom razvoju i dominira u preko 90 odsto oblasti, pokazuju rezultati australijskog istraživanja. Ona je svetski lider u razvoju čak 57 od 64 ključnih tehnologija budućnosti, dok SAD zauzimaju prvo mesto u samo sedam, pokazuju rezultati istraživanja Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI). Izvešaj pokriva 64 tehnološke oblasti, uključujući odbranu, energetiku, veštačku inteligenciju, računarstvo, svemirska istraživanja, biotehnologiju, napredne materijale i ključnu kvantnu tehnologiju. Kako se navodi na sajtu instituta, „zapadne demokratije gube globalno tehnološko nadmetanje”, a Kina postavlja temelje da postane vodeća naučna i tehnološka supersila budućnosti.

Istraživanje koristi podatke iz prethodnih pet godina (od 2019. do 2023). Kina u rpoteklih dvadesetak godina napravila uočljiv napredak: dok su pre dve decenije SAD prednjačile u razvoju čak 60 najnaprednijih tehnologija, danas su lideri u samo sedam. Glavni motori razvoja u SAD su tehnološki giganti poput „Gugla” i „Majkrosofta”, a u Kini su to naučne institucije, poput Kineske akademije nauka. U kojim oblastima Kina dominira? Na primer, u razvoju naprednih poluprovodnika, jednoj od ključnih tehnoloških oblasti. Uspeh je posebno impresivan ako se u obzir da pre dvadesetak godina nije bila ni u top pet. Kina prednjači u svim kategorijama koji pokriva napredne informacione i komunikacione tehnologije, a u razvoju napredne optičke komunikacije i napredne podvodne bežične komunikacije ima gotovo monopolski položaj.

Ne iznenađuje činjenica da Kina apsolutno dominira u svih 13 kategorija u sekciji o naprednim materijalima i proizvodnji, s obzirom da je vodeća svetska industrijska supersila. U čak 12 od 13 kineska pozicija je praktično monopolska. Očekivano, ona je svetski lider u energetici – pre svega u tehnologijama značajnim za zelenu tranziciju i proizvodnju električnih vozila. Kada je reč o veštačkoj inteligenciji, dominira u pet od šest kategorija, a u mašinskom učenju i naprednoj analizi podataka ima gotovo monopolsku poziciju.

SAD i Kina su najujednačenije u biotehnologiji, genetici i vakcinana, Kina dominira u četiri od sedam kategorija, a SAD zauzimaju prvo mesto u preostale tri. Posebno je zanimljivo što Kina zauzima prvo mesto u šest od sedam kategorija povezanih sa odbranom, robotikom i transportom – iako SAD ulažu stotine milijardi dolara u odbranu svake godine. Uspeh Kine posebno je impresivan u razvoju naprednih motora za avione i dronova. SAD i dalje dominiraju u kvantnom računarstvu, ali ih je Kina sustigla (i prestigla) u drugim oblastima koje pokrivaju kvantne tehnologije.

Kako se kotiraju druge države? Indija je, takođe, napravila značajan napredak i nalazi se među pet najnaprednijih u 45 od 64 kategorije, a u sedam se nalazi na drugom mestu – ispred SAD. Velika Britanija zauzima neko od top pet mesta u 36 različitih kategorija – što je osam manje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj. U svetskom vrhu u razvoju savremenih tehnologija nalaze se i Nemačka, Južna Koreja, Italija, Japan i Australija. ASPI je kvazidržavni australijski tink-tenk, uglavnom se finansira donacijama australijske vlade, a i novcem iz inostranstva – pre svega iz SAD.

(Ilustracija Getty©Lintao Zhang)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar