MEĐU IZMEĐU

ČAŠICA UBIJA MLADA SRCA

179 pregleda

Prevelika količina alkohola šteti srcu, čak i ako ste mladi i u snazi. Razne vrste aritmija predstavljaju smetnje u kucanju srca, a nastaju poremećajem električnog impulsa, kažu nemački istraživači. Oni su proučavali ponašanje 200 mladića i devojaka koji redovno popiju dva do tri alkoholna pića. Svima je tokom istraživanja u krvi izmeren najviši iznos alkohola u krvi od 2,5 promila, što znači da su se osećali dezorijentisano.

Naučnici su im proverili broj otkucaja pre, za vreme i nakon konzumacije alkohola. Dok su pili alkohol, puls im se postupno ubrzavao, a kod nekih je premašio 100 otkucaja u minutu. Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) uredan i normalan broj otkucaja trelbalo bi iznosiod 60 do 100 u minutu u stanju mirovanja. Pet posto ih je doživelo zabrinjavajuće aritmije, a većina je usledila pošto su prestali piti alkohol. „Kao kardiolozi moramo reći da ova studija pruža dodatne dokaze o negativnom učinku akutne prekomerne konzumacije alkohola na zdravlje ljudi”, rekao je Moric Ziner, kardiolog iz Minhena i koautor studije objavljene u časopisu European Heart Journal.

Istraživači kažu da dugoročne posledice aritmija izazvane alkoholom na zdravlje srca nisu poznate. No, prema studiji koju su pre nekoliko godine sproveli u Centru za srce i bolesti krvnih sudova Univerziteta u Hamburgu, čak i redovno konzumiranje manjih količina alkohola može rezultirati srčanom aritmijom koja se zove fibrilacija atrija. Karakteriše je haotičan protok električnih impulsa koji uzrokuje ubrzan i nekoordinisan rad srca. Može biti privremena i započeti i prestati sama od sebe, ali neke možda neće prestati ako se ne leče. Povezana je s moždanim udarom. Postoje brojne vrste poremećaja srčanog ritma. Aritmije se grupišu prema brzini otkucaja srca u minutu. Tahikardija je ubrzan rad srca, što znači više od 100 otkucaja u minutu, a bradikardija usporen rad ili manje od 60 otkucaja u minutu.

(Ilustracija Pixabay)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar