MEĐU IZMEĐU

ANTIBIOTICI IZ CREVA

172 pregleda

Bakterije evoluiraju mnogo brže nego što možemo da razvijemo lekove protiv njih, pa su se zbog toga naučnici okrenuli čovečjim crevima – vrlo kompetitivnoj sredini koja je dom oko 100 biliona mikroba – da pronađu sastojke za borbu protiv protiv bolesti. Istraživači u SAD su pregledali mikrobiome 1.773 osobe, analizirajući 444.054 prethodno identifikovanih proteina. Od 78 obećavajućih koje su sintetizovali i testirali u laboratoriji, čak 70,5 odsto ima sposobnost da se bori protiv mikroba, poput bakterija, što ukazuje da u budućnosti mogu da se koriste kao antibiotici.

„Gledamo biologiju kao izvor informacija, sve je kôd. Ako bismo smislili algoritme koji mogu da srede taj kôd, mogli bismo drastično da ubrzamo otkrića antibiotika”, kaže Cezar de la Fuente sa Univerziteta u Pensilvaniji. Jedan od novootkrivenih proteina koji najviše obećavaju je prevotelin-2. Njegov učinak protiv bakterija uporediv je sa „polimiksinom B”, jednim od vodećih antibiotika protiv infekcija koje su razvile otpornost na druge lekove. „Ovo ukazuje da kopanje po ljudskom mikrobiomu u potrazi za novim klasama antimikrobskim peptida jeste obećavajuć put za doktore, a posebno za pacijente”, navodi Ejmi Bat sa Univerziteta Stanford.

Ima još mnogo posla dok se ne pretvore ovi proteini u antibiotike, ali rani rezultati su veoma obećavajući. Istraživači kažu da otkriveni proteini nisu građeni kao konvencionalni antimikrobski molekuli, što bi moglo da otvori nove pravce u razvijanju oružja protiv superbakterija. „Zanimljivo, ovi molekuli imaju drugačiju strukturu od onih koje tradicionalno smatramo antimikrobskim. Jedinjenja koja su otkrivena čine novu klasu s jedinstvenim svojstvima koja mogu da pomognu u razumevanju i proširivanju antimikrobske liste”, ističe Marselo Tores sa Univerziteta u Pensilvaniji.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar