MEĐU IZMEĐU

ATLANTIK SE OHLADIO!

240 pregleda

Brzina promene temperature u vodama Atlantskog okeana u junu i julu bila je iznenađujuća. Deo oko ekvatora ovog leta se, tokom nekoliko meseci, hladio velikom brzinom. Sada se zagreva i vraća uobičajenoj temperaturi, ali su naučnici i dalje zbunjeni dramatičnim hlađenjem. Neobično hlađenje duž ekvatora, nekoliko stepeni severno i južno, krenulo je početkom juna posle najdužeg niza zagrevanja okeana u proteklih 40 godina, piše livescience, a prenosi RTS.

„Uprkos tome što temperatura taog dela okeana često varira, od hladne do tople faze svakih nekoliko godina, brzina kojom se ovog puta spustila sa rekordno visoke do rekordno niske, zaista je bez presedana”, rekao je Franc Tuken, podstoktorand sa Univerziteta Floride u Majamiju koji je pratio događaj. „I dalje smo veoma zbunjeni, jer ne znamo šta se stvarno dešava. Možda je reč o osobini što je nastala iz procesa koji ne shvatamo, ne razumemo”, dodaje Majkl Mekfejden, naučnik iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije u SAD.

U februaru i martu temperatura vode bila je najviša od 1982. godine i iznosila je 30 stepeni. Međutim, u junu je naglo počela da pada i do jula je pala na 25 stepeni. „Za sada, naša saznanja ne daju odgovore na pitanja o tome šta bi bio jasan pokretač ovog zahlađenja”, objašnjava Tuken. „Taj deo se sada zagreva. Nije u pitanju atlantska La Ninju, kako i Tuken smatra, nešto drugo se tu dešava”, naglašava Mefejden.

(Ilustracija Shutterstock/Uladzimir Navumenka)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar