Ново истраживање шпанских научника показало је да опасни микроорганизми могу преживети јако зрачење и високе температуре у микроталасним пећницама. Посебну забринутост изазвало је откриће опасних бактерија попут Klebsiellaе.
Налази отварају питања у вези са безбедношћу и хигијеном у домаћинствима, али и у лабораторијама. Шпански истраживачи су, наиме, да пруче како бактерије реагују на услове у микроталасним пећницама. Очекивања су била да ће високе температуре и микроталаси уништити већину, ако не и све микроорганизме. Но, резултати су показали супротно. Микробиолошкиња Алба Иглесијас и сарадници прикупили су узорке из 30 пећница – једних из домаћинстава, других из великих заједничких простора и неколико из лабораторија за загревање узорака и хемијских раствора. Потом су узгајали узорке у петријевим посудама и секвенцирали ДНК да идентификују постојеће микробе. Анализа је открила 747 родова микроба, који су се значајно разликовали. Неке раније студије идентификовале су разне микробне заједнице у кухињским уређајима као што су машине за посуђе и апарати за кафу.
Микробиолог Џејсон Тетро, који није учествовао у студији, рекао је за часопис Nature да се од осамдесеих година говори да микроталасне пећнице зрачењем и загревањем уништавају све микроорганизме: „Ова студија је важна јер наглашава потенцијално постојање патогена у овим уређајима, посебно онима које деле више корисника”. У микроталасним пећницама у једном домаћинству главни родови бактерија били су Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas и Rhizobium. У онима у заједничким просторијама откривене су још Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina и Terribacillus.
Посебно је алармантна чињеница да су нађене бактерије попут Klebsielle pneumoniae, Enterococcusa, Aeromonasa, Escherichije coli и Staphylococcusa aureusa, које су опасне за људе, а познате су по отпорности на бројне антибиотике. Штавише, показало се да су не само преживеле, већ се и развијале. Те бактерије обично настањују људске органе за варење, али кад се нађу на погрешном месту, могу узроковати озбиљне инфекције, укључујући упалу плућа, инфекције мокраћних путева, чак и сепсу. Како преживљавају у микроталасним пећницама на високој температури и зрачењу?
Микроталасне пећнице загревају храну микроталасним зрачењем које узрокује вибрације молекула воде, чиме ствара топлота. То значи да неки делови могу остати хладнији, што омогућује преживљавање бактерија. Аутори у студији наводе да неки од механизама које бактерије користе да издрже неповољне услове укључују експресију протеина топлотног шока (ХСП) и антиоксидативних ензима, одржавање ћелије кроз промене у масној мембрани, поправку ДНК и стварање биофилмова. (Биофилмови су густе колоније бактерија обавијене заштитним слојем који може спречити продор микровалног зрачења и врелине). Klebsielle pneumonia посебно је у томе успешна.
Појава откривених бактерија у микроталсним пећницама представља озбиљан здравствени ризик, посебно за особе са ослабљеним имунитетом, старије и децу. Осим Klebsiellе, значајну претњу могу представљати и друге бактерије попут Escherichie coli и Staphylococcusa aureusa. Примерице, E. coli изазива гастроинтестиналне инфекције, док S. aureus узрокује кожне заразе и тровање. Стога ове уређаје треба редовно чистити, по могућству након сваке употребе. За то се користе средства за чишћење која нису агресивна, а делотворна су у уклањању бактерија. Посебно је важно очистити унутрашње површине, врата и гуме на вратима. Данијел Торент, један од аутора студије, препоручио је редовну дезинфекцију пећница разређеном раствором избељивача или спрејем за дезинфекцију. Друга важна препорука јесте да се сва храна равномерно загрева повремени мешањем или окретањем. И наравно, да се користе одговарајуће посуде.
(Илустрација Pixabay)
(Индекс)