PANDORINA KUTIJA

ZARAZA IZ MIKROTALASNE

158 pregleda

Novo istraživanje španskihnaučnika pokazalo je da opasni mikroorganizmi mogu preživeti jako zračenje i visoke temperature u mikrotalasnim pećnicama. Posebnu zabrinutost izazvalo je otkriće opasnih bakterija poput Klebsiellae.

Nalazi otvaraju pitanja u vezi sa bezbednošću i higijenom u domaćinstvima, ali i u laboratorijama. Španski istraživači su, naime, da pruče kako bakterije reaguju na uslove u mikrotalasnim pećnicama. Očekivanja su bila da će visoke temperature i mikrotalasi uništiti većinu, ako ne i sve mikroorganizme. No, rezultati su pokazali suprotno. Mikrobiološkinja Alba Iglesijas i saradnici prikupili su uzorke iz 30 pećnica – jednih iz domaćinstava, drugih iz velikih zajedničkih prostora i nekoliko iz laboratorija za zagrevanje uzoraka i hemijskih rastvora. Potom su uzgajali uzorke u petrijevim posudama i sekvencirali DNK da identifikuju postojeće mikrobe. Analiza je otkrila 747 rodova mikroba, koji su se značajno razlikovali. Neke ranije studije identifikovale su razne mikrobne zajednice u kuhinjskim uređajima kao što su mašine za posuđe i aparati za kafu.

Mikrobiolog Džejson Tetro, koji nije učestvovao u studiji, rekao je za časopis Nature da se od osamdeseih godina govori da mikrotalasne pećnice zračenjem i zagrevanjem uništavaju sve mikroorganizme: „Ova studija je važna jer naglašava potencijalno postojanje patogena u ovim uređajima, posebno onima koje dele više korisnika”. U mikrotalasnim pećnicama u jednom domaćinstvu glavni rodovi bakterija bili su Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas i Rhizobium. U onima u zajedničkim prostorijama otkrivene su još Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina i Terribacillus.

Posebno je alarmantna činjenica da su nađene bakterije poput Klebsielle pneumoniae, Enterococcusa, Aeromonasa, Escherichije coli i Staphylococcusa aureusa, koje su opasne za ljude, a poznate su po otpornosti na brojne antibiotike. Štaviše, pokazalo se da su ne samo preživele, već se i razvijale. Te bakterije obično nastanjuju ljudske organe za varenje, ali kad se nađu na pogrešnom mestu, mogu uzrokovati ozbiljne infekcije, uključujući upalu pluća, infekcije mokraćnih puteva, čak i sepsu. Kako preživljavaju u mikrotalasnim pećnicama na visokoj temperaturi i zračenju?

Mikrotalasne pećnice zagrevaju hranu mikrotalasnim zračenjem koje uzrokuje vibracije molekula vode, čime stvara toplota. To znači da neki delovi mogu ostati hladniji, što omogućuje preživljavanje bakterija. Autori u studiji navode da neki od mehanizama koje bakterije koriste da izdrže nepovoljne uslove uključuju ekspresiju proteina toplotnog šoka (HSP) i antioksidativnih enzima, održavanje ćelije kroz promene u masnoj membrani, popravku DNK i stvaranje biofilmova. (Biofilmovi su guste kolonije bakterija obavijene zaštitnim slojem koji može sprečiti prodor mikrovalnog zračenja i vreline). Klebsielle pneumonia posebno je u tome uspešna.

Pojava otkrivenih bakterija u mikrotalsnim pećnicama predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe sa oslabljenim imunitetom, starije i decu. Osim Klebsielle, značajnu pretnju mogu predstavljati i druge bakterije poput Escherichie coli i Staphylococcusa aureusa. Primerice, E. coli izaziva gastrointestinalne infekcije, dok S. aureus uzrokuje kožne zaraze i trovanje. Stoga ove uređaje treba redovno čistiti, po mogućstvu nakon svake upotrebe. Za to se koriste sredstva za čišćenje koja nisu agresivna, a delotvorna su u uklanjanju bakterija. Posebno je važno očistiti unutrašnje površine, vrata i gume na vratima. Danijel Torent, jedan od autora studije, preporučio je redovnu dezinfekciju pećnica razređenom rastvorom izbeljivača ili sprejem za dezinfekciju. Druga važna preporuka jeste da se sva hrana ravnomerno zagreva povremeni mešanjem ili okretanjem. I naravno, da se koriste odgovarajuće posude.

(Ilustracija Pixabay)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar