MEĐU IZMEĐU

VIRUS STIGAO I U EVROPU

196 pregleda

Tajanstveni virus (oporuche) koji je nekad bio ograničen na područje Amazonije prošao je genetske promene i u opasnijoj verziji počeo se širiti Amerikom. Donedavno je,a prenose ga komarci, bio relativno nepoznat i uglavnom ograničena na amazonski basen. Ali od kraja 2023. zaraza se počela širiti. Od 1. avgusta zabeleženo je više od 8.000 slučajeva takozvane groznice ljenjivaca, s dva smrtna slučaja u Brazilu. Većina se dogodila u Južnoj Americi, ali su se infekcije pojavile i u SAD i Evropi.

Zbog naglog porasta slučajeva američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)) izdao je z upozorenje lekarima u SAD. Prvi slučajevi virusa u Evropi otkriveni su u junu i julu kod putnika koji su se zarazili u Brazilu i na Kubi, piše BBC. Panamerička zdravstvena organizacija je oglasila epidemiološki alarm i rizik za javno zdravlje nazvala visokim. „Iako je bolest dosad imala blage simptome, potreban je pojačani nadzor zbog rasprostranjenosti prenosa i pojave težih slučajeva”, stoji u saopštenju.

To je endemičan virus za Amazoniju, a prenose ga insekti. Najčešće malene mušice Culicoides paraensis, kojih ima u izobilju na velikom području Amerike. No, mogu ga preneti i komarci Culex quinquefasciatus i Ochlerotatus serratus iz tropskih i suptropskih krajeva. Zasad nije zabeležen prelazak s čoveka na čoveka. Jednom kad uđe u krvotok, može se brzo raširiti po celom telu. Izgleda da se posebno gomila u mozgu i jetri. Dobio je ime po selu u kojem je zabeležen prvi slučaj: 1955. prvi put je izolovan iz krvi bolesnog šumskog radnika u naselju Vega de Oropuče na Trinidadu i Tobagu.

Dosad je zapisano oko 500.000 slučajeva zaraze, no stvarni broj je verovatno veći jer simptomi jako nalikuju drugim bolestima od kojih se dobija temperatura. Krajem osamdesetih počele su se pojavljivati infekcije u Panami, Peruu i Ekvadoru, a od 2000. u Boliviji, Kolumbiji, Ekvadoru i Francuskoj Gvajani. Naučnici su nakon nedavne analize otkrili da je došlo do promene u njegovom genetskom kodu, zbog čega se efikasnije razmnožava u ćelijama zaraženih. To znači da potencijalno može izazvati teže simptome i da se lakše širi ugrizima komaraca.

Ranije ove godine u Brazilu su umrle dve mlade i zdrave žene. Vlasti istražuju i treći smrtni slučaj sredovječnog muškarca. Bilo je i nekoliko slučajeva zaraze trudnica pri čemu su nerođena deca preminula ili su nastals nevolje s razvojem mozga bebe. Virus uzrokuje simptome slične gripu – visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, mučninu i povraćanje. U teškim slučajevima može izazvati meningitis. Prema CDC-u, simptomi obično počinju tri do deset dana posle ugriza i traju tri do šest dana. Mogu se ponovo javiti nekoliko dana ili sedmica posle ozdravljenja. Nije jasno šta uzrokuje ove recidive, možda je to ista zaraza ili su se ponovo zarazili.

Bolest je poznata i pod nazivom groznica ljenjivaca jer je prvobitno uočena kod majmuna drekavca, a 1960. u Brazilu je izolovana iz ljenjivca. Zasad nije poznato koja divlja životinja je glavni domaćin. Za sada ne postoje specifični tretmani za ovu bolest, pa zdravstvene organizacije naglašavaju potrebu za smišljanjem vakcine,

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks

O autoru

administrator

Ostavite komentar