MEĐU IZMEĐU

ŽESTOKI UDARI NA SUNCU!

74 pregleda

Početkom oktobra Sunce su protresle dvije ekstremno jake eksplozije. Prvog dana u ovom mesecu zabeležena je jačina označena kao  X7.1, a trećeg dana X9.1. Potonja je najjača od 2017. godine. Radio-zračenja, izbačaji koronarne mase, sunčev vetar i elektromagnetski talasi upravo pogađaju našu planetu. U noćima tokom vikenda sasvim su realne šanse da se polarna svetlost pojavi iznad naših krajeva, čak i u područja blizu ekvatora. Već su uočene smetnje u radu radio-komunikacijskih uređaja širom sveta i u radu sustema globalnog pozicioniranja i navigacije.

Sunce se nalazi na godinu ili dve do nepredviđeno snažnog maksimuma svoje aktivnosti. Prirodni je to ciklus koji u razmacima od 8-14 godina prolazi već milijardu i više godina. Nekada su ciklusi slabiji, nekada jači. Danas postoje instrumenti kojima se meri Sunčev ciklus. Razumevanje toga ulazi u problematiku svemirskog vremena i klime, a što se manje ili više odražava i na nas. Posebice imajući u vidu da smo tehnološka civilizacija, osetljiva na poremećaje elektroenergetskog i elektrodistribucionog sitema i sistema radio-komunikacija, pozicioniranja i navigacije.

Nad našim područjima trenutno vladaju loše zemaljske vremenske prilike. Bude li se razvedrilo u noćima vikenda svakako pogledajte ka zvezdanom nebu. Sve su šanse da ugledate zelenkasto-crvenu koprenu koja se poput zavesa presavija u valovitoj igri boja i oblika. Rezultat je to sraza elektromagnetskog napada Sunca i odbrane elektromagnetskog polja Zemlje. Gotovo svi mobilni telefoni sposobni su zabeležiti zvezde i auroru borealis.

(Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar