MEĐU IZMEĐU

ZAKOPAJTE SVOJE GAĆE

172 pregleda

Po celoj Švajcarskoj poljoprivrednici i vrtlari su zakopali 2.000 pari belog donjeg veša; razlog je veoma ozbiljan, u sve je umešana i nauka. Državni istraživački institut Agroscope dobrovoljcima u istraživanju poslao je po dva para pamučnih gaća koje je trebalo da zakopaju u svojem vrtu ili na imanju. Nakon određenog vremena veš je otkopan i pregledan, što je pokazatelj u kojoj su meri sitni organizmi degradirali tekstil. Ovaj projekat je postao globalan, vrtlarski trik ispitivanja tla preporučuje i američko udruženje Pennsylvania Soil Health Coalition, koje ima mnoštvo članica. Naravno, sve se bave zdravljem zemljišta.

To nije prva organizacija koja podstiče ljude da svoj donji veš zakopavaju u zemlju. Reč je o globalnom pokretu koji je počeo u SAD, a zatim se proširio na ostatak sveta, od Australije i Novog Zelanda do Evrope. Izazov su prihvatili mnogi, od građana do institucija. Cilj je: ukazati na važnost kvaliteta tla i poboljšati ga. „To će biti pokazatelj kvaliteta tla”, rekao je vođa projekta, ekolog Marsel van der Hajden. On je, takođe, otkrio da su slični eksperimenti sprovedeni u Kanadi, iako ne tolikog obima.

Odavno je poznato da se iz istog razloga ukopavaju i vrećice čaja. Zato su volonteri koji su se odazvali pozivu Državnog instituta Agroscope takođe zakopali standardne vrećice čaja i uzeli uzorke tla da ispitaju pouzdanost nove metode koja koristi pamučne gaće. Suština je u analizi razgradnje prirodnih vlakana digitalnom metodom – što je više rupa na donjem vešu, to je zemlja zdravija. Jedna od svrha studije jeste da se istakne koliko je tlo ugroženo erozijom, prekomernom upotrebom đubriva i gizradnjom. Stručnjaci kažu da se svake godine u svetu potpuno površina zemljišta koja je dva i po puta veća od Švajcarske. Takvo tlo ostaje neplodno.

(Ilustracija Shutterstock/Kuncung19)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar