MEĐU IZMEĐU

ZAROBLJENI U SVEMIRU!

275 pregleda

Dvoje Amerikanaca ne znaju ni kad. ni kako će se vratiti na Zemlju.

Amerikanci danas imaju nekoliko operativnih projekata pilotiranih svemirskih brodova čiji je zadatak odvesti ljude u svemir, putovati do Međunarodne svemirske stanice ili do Meseca, pa ih sigurno vratiti na Zemlju. Nimalo lak zadatak, naročito kada se imaju u vidu opasnosti koje vrebaju na svakom koraku. „Boingov” prvenac, svemirski brod Starliner, nakon višegodišnjih ispitivanja  napokon je s posadom (Beri Vilmor i Sunita Vilijams) lansiran u Zemljinoj orbiti. Bilo je to 5. juna. Trebalo je to biti prvi pilotirani let koji bi potvrdio upotrebljivost ove svemirske letelice. Astronauti su se po planu morali vratiti na Zemlju osam dana kasnije..

Više od mesec i po dana posle lansiranja dvoje astronauta još se nalaze svemiru, baš kao i svemirski brod. Uzrok? Raketni motori i pomoćni potisnici ne rade kako je planirano, deo uopšte ne radi, a deo radi haotično, što nimalo nije naivno. NASA i „Boing” sedmicama pokušavaju da dokuče teškoće i iznađu način kako ih rešiti. Iako je u međuvremenu bilo nekoliko najava kako će astronauti uskoro kući, to se neće dogoditi tako skoro.

Amerikanci vešto skrivaju pravu sliku stanja. U tom smislu NASA je objavila da se pomenuta letelica u slučaju vanredne situacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici sme koristiti kao spasilački brod. No, to je za slučaj da zaista nema druge alternative. Pred inženjerima je verocatno najzahtevniji zadatak u istoriji leta u svemir – popravka pilotiranog svemirskog broda na daljinu! Opcije svakako još postoje, ali za manevrisanje i spuštanje s posadom na Zemlju, čak i samo odvajanje od stanice, treba naučiti kako leteti s „polomljenim krilim”.

Dvoje svemirskih putnika uživaju u neplanirano produženom boravku u. Opcije za povratak u slučaju da se letelica ne može osposobiti jesu SpaceX-ov Dragon ili ruski Soyuz. Svemir nije mesto koje prašta pogreške: četrnaest nadgrobnih spomenika, četrnaest astronauta i astronautkinja izgubilo je život u američkim svemirskim brodovima do danas!

(Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar