LESTVICE ŽIVOTA

ZATRUDNELE TEK MRŠAVEĆI!

122 pregleda

Naučnici smatraju da mogućnost da lekovi na bazi peptida GLP-1 povećavaju plodnost treba ozbiljno proučiti, posebno zbog toga što ih sve više koriste mlade žene.

Lekovi za mršavljenje (Ozempic i Wegowy) godinama su planetarno popularni. Toliko da ih je neko vreme manjkalo za obolele od dijabetesa tipa 2 kojima su izvorno bili namenjeni. No, sve više žena pišu na društvenim mrežama da su u toku terapije neplanirano zatrudnele uprkos kontracepciji. Pojedine, čak, tvrde da su ostale u drugom stanju s dijagnozom neplodnosti. Naučnici smatraju da je učinak stvaran i imaju nekoliko tumačenja. Jednostavno govoreći, lekovi za mršavljenje smanjuju gojaznost koja može biti uzrok poremećaja menstrualnog ciklusa. Osim toga, oni usporavaju apsorpciju hrane u delu probavnog trakta, čime mogu smanjiti koncentraciju kontracepcijskih pilula u krvi. Konačno, i podstiču stvaranje hormona koji pokreću ovulaciju.

Pomenuta dva leka, koji se takođe nazivaju „semaglutid” i „tirzepatid”, pripadaju grupi onih koji se sedmično daju injekcijama, a često koriste za mršavljenje. Deluju oponašajući određene hormone u crevima, uključujući glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1), koji učestvuje u regulaciji insulina i apetita. Oba podstiču ispuštanje GLP-1, koji usporava pražnjenje želuca i produžuje osećaj sitosti nakon obroka, čime smanjuju potrebu za prejedanjem. Isto tako poboljšavaju osetljivost na insulin i stabilizuju iznos šećera u krvi. Kada je šećer stabilan, manja je verovatnoća da će osoba osećati nagli porast gladi. I konačno, deluju na receptore u mozgu koji regulišu apetit, čime mogu smanjiti žudnju za hranom i pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Poznato je da gojaznost može umanjiti plodnost jer narušava hormonalnu ravnotežu, a to može ometati ovulaciju kod žena i sniziti kvalitet sperme kod muškaraca. Višak masnog tkiva može povećati lučenje estrogena, i to dodatno otežava oplodnju. Pored toga, debljina je često povezana s drugim zdravstvenim nevoljama, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i insulinske rezistencije, koji negativno utiču na plodnost. Stoga je sasvim moguće da bi gubitak telesne težine, pospešen lekovima za mršavljenje poznati kao GLP-1 agonisti, nekim ženama mogao vratiti redovnu ovulaciju, a time i plodnost.

Ali činjenica da pojedine žene javljaju da su zatrudnele uprkos kontracepciji znači da bi taj učinak mogao biti posledica drugih mehanizama. Naime, kompanija „Ilaj Lili”, koja proizvodi lek „tirzepatid” iz iste grupe GLP-1 antagonista, obavila je da su ispitivanja u sklopu standardnog procesa odobravanja američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) pokazala da on menja način na koji se oralni kontraceptivi apsorbuju, a to ih potencijalno čini manje delotvornim. Drugim rečima, usporavaju brzinu pražnjenja hrane i lekova iz želuca u creva, gde se oralni kontraceptivi apsorbuju u krvotok. Podaci su pokazali su da navedeni lek smanjuje maksimalnu koncentraciju kontraceptiva u krvi do 66% već nakon jedne doze.

„Dakle, više od polovine toga je nestalo, što je veliki iazov”, rekla je za Nature News Džesika Skeli, farmakološkinja sa Univerziteta Semford u Birmingemu u Alabami. „Oralni kontraceptivi zavise od koncentracije; ako ih nema dovoljno u telu, ne mogu pružiti potreban kontracepcioi učinak.” Delovanje Ozempic-a, koji se temelji na „semaglutidu”, u tom smislu je nešto slabije, ali nije zanemarivo.

Poznato je da GLP-1, osim na varenje, deluje i na druge fiziološke sisteme. Godine 2015. Federiko Maljo, endokrinolog sa Univerziteta u Vigu u Španiji, i saradnici objavili su studiju u kojoj su otkrili da kod ženki pacova stimuliše stvaranje luteinizirajućeg hormona (LH). Poznato je da njegov porast izaziva ovulaciju i kod pacova i kod ljudi. Glodari kojima je davan imali su veći broj održivih potomaka u porđenju sa ostalima. Dotični endokrinolog smatra da analozi GLP-1 receptora sasvim sigurno podstiču plodnost jer mogu povećati predovulacioni vrh LH. Iako pacovi nisu mali ljudi, imaju menstrualne cikluse s fazama sličnim kod ljudi.

Konačno, u časopisu Nature Metabolism u maju je osvanula studija u kojoj su kineski naučnici identifikovali vrstu crevnih bakterija koje regulišu prirodno lučenje GLP-1 kod miševa. Te bakterije (Bacteroides vulgatus), potisnule su stvaarnje hormona GLP-1 i uzrokovale sindrom policističnih jajnika kod ženki koji je poremetio ovulaciju. Kada su ih istraživači tretirali lekom GLP-1, ponovo počele da ovuliraju.

Naučnici smatraju da mogućnost da lekovi na bazi GLP-1 povećavaju plodnost treba ozbiljno proučiti, posebno zbog toga što ih sve više koriste mlade žene. Naime, podaci časopisa JAMA pokazali su da je broj takvih u reproduktivnom dobu koje su uzimale Ozempic i Wegowy i slične lekove od 2020. do 2023. u SAD skočio za 600%. Stoga se preporučuju da se tokom uzimanja ovih lekova uz kontracepcijske pilule koristi dodatna zaštita.

(Ilustracija Freepik, YAMA)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar