MEĐU IZMEĐU

ZAŠTO KOKOŠKE POCRVENE

178 pregleda

Mark Tven je napisao da je čovek jedina životinja koja pocrveni u licu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da to nije baš tako i da porumeneti mogu i kokoške. Francuski naučnici su otkrili da to učine kada su uplašene ili uzbuđene, a da podižu perje na glavi kada su zadovoljne. Mimika lica je kod ljudi izuzetno važna u komunikaciji. Studije su pokazale da tako, u različitoj meri, komuniciraju i drugi sisari; uključujući miševe, pse, mačke i svinje. Izgleda da tako nešto postoji i kod nekih vrsta ptica, piše The Guardian.

„Emocionalni svijet ptica je uglavnom neistražen u poređenju sa svetom sisara. Stoga smo pokušali utvrditi ima li kod ptica facijalnih naznaka emocija”, izjavila je zoološkinja i psihološkinja Alin Berten iz francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okolinu. Ona i saradnici su snimali ponašanje dve grupe kokoški (10 ši je bilo uzgajano na komercijalnoj farmi, a osam je držao privatni odgajivač) u situacijama koje su izazvale različite emocionalne reakcije. Primerice, nagrađivanje hranom se smatralo pozitivnim i stimulišućim, dok je hvatanje i držanje u rukama bilo povezano sa uzbuđenjem, a i strahom.

Istraživači su primijetili da su kokoške porumenele u glavi kada su bile uplašene ili animirane, primerice kada ih je neko podigao ili ako su čule buku za koju su mislile da predstavlja pretnju. Ptice su, takođe, znale nadići perje na glavi kada su bile opuštene; ako su se odmarale ili čistile perje. Naučnici smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći poljoprivrednicima ili uzgajivačima peradi da poboljšaju okolnosti u kojima gaje ovu živinu. Istraživanje Facial blushing and feather fluffing are indicators of emotions in domestic fowl (Gallus gallus domesticus) objavljeno je u časopisu Plos One.

(Ilustracija ©NRAE/Bertin et Arnould)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar