MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA ODZVANJALA 9 DANA

176 pregleda

Počelo je sa otapanjem lednika koje je prošle godine u septembru pokrenulo ogromno klizište na Grenlandu, izazvavši megatsunami od nekih 200 metara. Zatim se dogodilo nešto neobjašnjivo – našu planetu je 9 dana tresla tajanstvena vibracija. Na desetine naučnika širom sveta je pokušalo otkriti šta se dogodilo. Sada su došli do odgovora i upozoravaju da Arktik zbog klimatskih promena ulazi u neistražene vode.

Kada su seizmolozi lane počeli da beleže neobične i dugotrajne vibracije, pomislili su da možda nije kvar instrumenata. „Nije se radilo o orkestru visokih tonova i tutnjave kakav biste mogli očekivati kod potresa, već više o monotonom zujanju”, rekao je za CNN seizmolog Stiven Hiks sa Univrziteta Koledž u Londonu. „Signali trusa traju nekoliko minuta, a ovaj je potrajao devet dana. Bili smo zbunjeni, nismo dosad tako nešto videli.” Seizmolozi su pratili signal do istočnog Grenlanda, ali nisu mogli odrediti tačno mesto izvora. Stoga su zvali kolege u Danskoj, koji su primili izvješća o cunamiju nastalom nakon klizišta u oblasti Dikson fjord.

Posle toga počela je jednogodišnja saradnja 68 naučnika iz 15 zemalja, koji su, da bi riješili zagonetku, detaljno analizirali sve moguće seizmičke i satelitske podatke i simulacije talasa cunamija. „Došlo je do takozvane kaskadne opasnosti, a sve je započelo klimatskim promenama koje su izazvali ljudi”, izjavio je danski seizmolog Kristijan Svenevig. U podnožju ogromne planine što se uzdiže 1.200 metara iznad Dikson fjorda nalazi se lednik koji se godinama polako otapa. Kako se smanjivao, tako je planina postajala nestabilnija, pre nego što se 16. septembra prošle godine urušila. U vodu se stropoštalo dovoljno kamenja, stena i krhotina da se napuni 10.000 olimpijskih bazena.

Usledio je megacunami, jedan od najvećih u novijoj povesti, i pokrenuo talas koji je više od sedam dana ostao zarobljen u uskom fjordu, zapljuskujući napred-nazad svakih 90 sekundi. Pritom su se vibracije osetile na celoj planeti; signal je putovao od Grenlanda do Antarktika oko sat vremena. Fenomen seiše (seiche) se odnosi na ritmičko kretanje talasa u zatvorenom prostoru, kao kada se voda kreće napred-nazad u kadi. Iako se znalo za tu pojavu, naučnici nisu znali da može toliko dugo trajati. „Da sam pre godinu dana rekao da seiše može trajati devet dana, kolege bi odmahivale glavom i rekle da je to nemoguće”, navodi Svenevig.

Na svu sreću, niko nije bio ozleđen, mada je razorio viševekovnu kulturnu baštinu i oštetio praznu vojnu bazu. To područje je na ruti kruzera, da se neki od u vreme cunamija našao onde, došlo bi do katastrofe. „Na istočnom Grenlandu nikada nije bilo ovakvih klizišta i cunamija”, dodao je Svenevig. Kako se Arktik zagreva, moglo bi češće doći do megacunamija. U junu 2017. je cunami na severozapadu Grenlanda usmrtio četiri osobe. Istraživanje A rockslide-generated tsunami in a Greenland fjord rang Earth for 9 days u časopisu Science.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar