TREĆI KAMEN

ZEMLJA ĆE (NE)PREŽIVETI?

102 pregleda

Otkrivena prva stenovita planeta, udaljena 4.000 svetlosnih godina od nas, koja kruži oko belog patuljka.

Za šest milijardi godina Sunce bi moglo da postane crveni džin. U tom procesu bi moglo da zahvati Merkur, a možda i Veneru. Dugo se mislilo da bi moglo da sprži Zemlju, piše The New York Times. Ali možda nije sve osuđeno na propast za našu planetu, iako će tada možda biti nenaseljena. Naučnici su otkrili stenovito nebesko telo što kruži oko druge zvezde koje je prošla kroz fazu crvenog džina.

Ova planeta sada kruži oko belog patuljka, manjeg zvezdanog tela koje ostaje nakon što zvezda sagori najveći deo svojeg goriva. Najvažnije, izgleda kao da je nekada kružila oko zvezde u istoj poziciji u kojoj Zemlja trenutno putuje oko Sunca, i to je činila sve dok nije gurnuta na udaljenu orbitu, dvostruko veću od rastojanja Zemlje do Sunca, pre nego što je umiruća zvezda mogla da je sprži. Ovo je čini prviom potencijalnom stenovitom planetom koja kruži oko belog patuljka.

„Ne znamo da li Zemlja može da preživi. Ako se to dogodi, završiće slično”, rekao je Keming Džang, astrofizičar sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu, čije je ime prvo na naučnom radu objavljenom u časopisu Nature Astronomy. Planeta je udaljena oko 4.000 svetlosnih godina od nas. Otkrivena je 2020. godine južnokorejskom mrežom teleskopa koji koriste mikrosočiva. Istraživački tim je posmatrao kako zvezda ove planete prolazi ispred druge zvezde, što je 1.000 puta povećalo svetlost koja stiže do teleskopa.

Pomenuta pojava bila je jednokratan događaj, što je smanjilo šanse za detaljna i naknadna posmatranja sve dok noviji teleskopi ne budu mogli bolje da vide navedenu zvezdu u budućnosti. Ali dr Džang i saradnici uspeli su da urade dodatni posao u Kek opservatoriji na Havajima prošle godine i identifikuju zvezdu kao belog patuljka. Podaci koje su istraživači prikupili omogućili su im da izračunaju da postoje najmanje dva nebeska tela koja kruže oko belog patuljka.

Za jedno se sumnjalo da je smeđi patuljak, propala zvezda u kojoj se nisu pokrenule nuklearne reakcije, smeštena na veoma velikoj udaljenosti od zvezde. Ali drugo je planeta oko 1,9 puta veća od mase Zemlje koja je kružila mnogo bliže zvezdi, što ukazuje da je to moguća stenovita planeta. Modelirajući evoluciju zvezdanog sistema, tim je izračunao da je planeta nekada mogla biti u orbiti sličnoj Zemljinoj, pogodnoj za život. Zvezda je verovatno bila slične veličine kao naša. Međutim, kako je zvezda ostala bez goriva, izgubila je deo svoje mase, što je dovelo do toga da se stenovita planeta udalji. To joj je omogućilo da pobegne u toku širenja matične zvezde iz crvenog džina u belog patuljka.Ako je zaključak dr Džanga tačan, ovo bi bila prva stenovita planeta za koju se zna da kruži oko takve zvezde, rekla je Suzan Mulali, astronom iz Naučnog instituta za svemirski teleskop u Merilendu: „Ovo je definitivno najmanja, najuređenija i najsloženija stvar koju smo ikada pronašli oko belog patuljka”.

Stiven Kejn, astronom sa Kalifornijskog univerziteta u Riversajdu, istakao je da je bio stvarno uzbuđen kada je video ove informacije. Međutim, iako je istraživao da li planete mogu da prežive fazu crvenog džina jedne zvezde, podsetio je da prisustvo smeđeg patuljka predstavlja komplikacije: „Ako je smeđi patuljak bio bliže, a zatim se udaljio, to menja dinamičko okruženje pomenutog sistema. Možda je bilo drugih planeta koje su izbačene, a to što vidimo je ono što je preživelo.”

NASA bi trebalo da lansira svemirski teleskop Nancy Grace ne pre 2027. godine, a očekuje se da će otkriti mnogo više planeta koristeći mikko sočiva, uključujući i neke oko belih patuljaka. „Neki od njih bi mogli biti dovoljno blizu za dalju istragu”, zaključio je dr Džang. Za sada ovo otkriće ostaje svojevrsna „kristalna kugla” da se zaviri u budućnost naše planete.

(Ilustracija Wikipedia/ESO)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar