TAKNUTO ĆAKNUTO

KADA NIJE ZA MAGARCA!

220 pregleda

Svaka zemlja ima svoje zakone koji regulišu prava i obaveze svakog pojedinca. Postoje i one koje su otišle korak dalje i svojim stanovnicima zabranile potpuno sulude stvari.

U američkoj državi Arizona stanovnicima je zabranjeno da ostavljaju magarca da spava u kadi. Kao osnova za ovaj zakon poslužio je jedan smešan događaj koji se desio 1924. godine, kada je magarac koji je živeo u dvorištu uskočio u kadu da prespava. Dok je spavao, dogodila se poplava, a bujica je kadu nosila velikom brzinom. Stanovnici su jedva spasili jadnu životinju, a nakon toga vlasti su se pobrinule da se slično nikada više ne desi, tako što su doneli odgovarajući zakon.

U Nemačkoj je zakon o bezbednosti u saobraćaju veoma rigorozan, a jedna od zabrana odnosi se na zaustavljanje na auto-putu iz ma kojeg razloga. Vozači su obavezni da pre polaska na put provere ispravnost vozila i gorivo u rezervoaru, jer ukoliko automobil stane – vlasti će to protumačiti kao kršenje zakona i potpuni nemar kada je reč o bezbednosti svih u saobraćaju.

Zakon o uvozu i distribuciji žvakaćih guma se u Singapuru pojavio 1992. godine, ali samo žvakanje tada nije bilo zabranjeno. Međutim, 2004. vlasti su revidirale pomenuti zakon i zabranile žvake potpuno, izuzev u slučajevima kada se prepisuju (poput lekova) u terapeutske svrhe. Ovaj neobičan zakon donet je s razlogom jer su vandali počeli da ih lepe na vrata vozova, poštanske sandučiće i svuda na javnim mestima, čineći ih prljavijim i neurednijim.

Stanovnici savezne države Džordžija u SAD koji uzgajaju pernatu živinu moraju i te kako da vode računa da ona ne odluta iz dvorišta. Zakon po vlasnicima se strogo zabranjuje da kokoške, patke i guske svojevoljno i samostalno prelaze ulicu. Ukoliko vlasnik ima dozvolu, ne mora da brine.

(Ilustracija Wikipedia/LadyofHats)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar