MEĐU IZMEĐU

KAD SI MUŠKO, UMRI MLAĐI

385 pregleda

Prema nemačkom Zavodu za statistiku, očekivani životni vek muškaraca i žena je u stalnom porastu u minlih nekoliko decenija, ali jedna razlika ostaje: muškarci u proseku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena. Slično je širom sveta. Mogući razlog za to bi mogao biti Y-hromozom. X-hromozomi i Y-hromozomi su deo genetskih informacija u ćelijama tela. Žene u svojim ćelijama obično imaju dva X-hromozoma, dok muškarci imaju jedan X-hromozom i jedan Y-hromozom. Muški hromozom je manji od ženskog i osigurava razvoj muških polnih karakteristika u embrionu.

Međutim, sa starenjem u toku ćelijske deobe – Y-hromozom može da nestane. To je već neko vreme poznato u naučnim krugovima, piše Deutsche Welle. Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Cajer iz Univerzitetske bolnice u Frankfurtu: „U poslednje dve ili tri godine bilo je studija koje su pokazale da se s gubitkom ovog hromozoma češće pojavljuju kardiovaskularne bolesti, Alchajmerova bolest, dijabetes i klasična boljka makularne degeneracije povezane sa starenjem, dakle lagani gubitak vida. I nadovezujući se na to, postavlja se pitanje: Kako je to moguće?”

U tradicionalnim društvima gde se insistira na ideji da je muškarac glava kuće, nije prihvatljivo da on pokazuje slabost ni emotivnu, ni fizičku, pa se često događa da odlaže odlazak kod lekara ili ignoriše simptome početka bolesti koji ga kasnije mogu koštati. Ujedno lakše bolesti iznesu na nogama, a one mogu dovesti do komplikacija i težih oboljenja. Naučnici su složni da za kvalitetniji, duži i bolji život pojedinci, i muškarci i žene, moraju da budu odgovorni prema sebi i svom zdravlju i da izbegavaju frazu: „Ako odem kod lekara nešto će mi pronaći”.

(Ilustracija Freepik)

(Nova S)

O autoru

administrator

Ostavite komentar