MEĐU IZMEĐU

KOLUMBO BIO JEVREJIN!

95 pregleda

Kristifor Kolumbo, pomorac iz 15. veka, bio je sefardski Jevrejin iz Španije, a njegovi posmrtni ostaci nalaze se u katedrali u Sevilji, izvestili su španski znaučnici. Poreklo pomorca koji je otvorio Evropljanima put za osvajanje Severne i Južne Amerike stolećima je nepoznanica. Najčešće se pominjalo da je bio iz Đenove, lučkog grada na severu Italije. Dominikanska Republika tvrdi da se njegove kosti nalaze u glavnom gradu Santo Domingu, gde je pristao brodom i hteo da se onamo posmrtno prenesu njegovi ostaci.

Naučnici sa Univ erziteta u Granadi, predvođeni forenzičarom Miguelom Ljorenteom, utvrdili su, međutim, da je Kolumbo bio sefardski Jevrejin i da su mu kosti dopremljene u Sevilju. U subotu uveče povodom Nacionalnog dana Španije, koji se obeležava na dan kada je slavni pomorac u službi španske kraljevine otkrio Ameriku, prikazan je na televiziji dokumentarni film sa zaključcima studije iz Granade, a biće detaljno predstavljena krajem novembraa. Istraživači kažu da su 22 godine vodili istraživanje analizirajući kosti i genetski materijal.

„Imamo DNK Kristofora Kolumba, delimičan, ali dovoljan. Imamo DNK Fernanda Kolumba, njegovog sina”, rekao je Ljorente u dokumentarcu Kolumbova DNK: Pravo poreklo. „I u Y kromosomu (muškom) i u mitohondrijskoj DNK (koju prenosi majka) Fernanda postoje osobine kompatibilne sa jevrejskim poreklom.” Oko 300.000 Jevreja živelo je u Španiji pre nego što su katolički monarsi Isabela i Ferdinand naredili njima i muslimanima da pređu na katoličku veru ili da napuste zemlju. Mnogi su se nastanili diljem svijeta. Naziv Sefard dolazi od reči Sefarad ili Španija na jevrejskom.

Nakon analize 25 mogućih mesta Ljorente smatra da je jedino moguće da je Kolumbo rođen na zapadnom Mediteranu, verovatno u Aragonu, na Balearskim ostrvima ili u Kataloniji, autonomnim pokrajinama današnje Španije. Proučavanje Kolumbove nacionalnosti komplikovano je nizom činilaca, uključujući veliku količinu podataka, ali „ishod je gotovo apsolutno pouzdan”. Istoričari i istraživači su prošlih decenija izneli brojne pretpostavke prema kojima je Kolumbo bio Italijan, Hrvat, Bask, Portugalac, a spominjale su se i druge nacije.

Nakon što je doplovio do Amerike 1492. Kristifor Kolumbo je umro u Valjadolidu u Španiji 1506, ali je želeo da bude pokopan na ostrvu Hispaniola koje danas dele Dominikanska Republika i Haiti. Posmrtni ostaci tamo su doneseni 1542, zatim preseljeni na Kubu 1795, a potom 1898. u Sevilju. Dominikanska Republika je navodila da kosti nisu vraćene u Španiju, nego da su preneseni posmrtni ostaci druge osobe.

(Ilustracija Wikipedia)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar