MEĐU IZMEĐU

KONJ JE INTELIGENTNIJI

181 pregleda

Konji imaju sposobnost da razmišljaju i planiraju unapred. Utvrđeno je da su kudikamo inteligentniji nego što su naučnici verovali, nakon što su analizirali kako su uspešno prilagodili svoj pristup ponuđenoj igri da dobiju najviše poslastica uz najmanje napora. Konji samo reaguju na podsticaje u datom trenutku, ne gledaju unapred, ne planiraju svoje poteze – tako su do sada mnogi mislili. Međutim, dokazano je da imaju sposobnost da razmišljaju unapred, čak da prave strategiju da sebi što više olakšaju određen izazov.

Konji, dakle, imaju svest u vesti s posledicama i ishodima svojih akcija, prema studiji Univerziteta Notingem trent. Ona je predstavljala igru od tri faze, u kojoj je učestvovalo 20 životinja. U početku su bili nagrađeni poslasticom samo ako njuškom dodirnuli karticu. U drugoj fazi istraživači su počeli da uključuju stop svetlo: konji dobijaju užinu jedino ako su dodirnuli karticu dok je ono isključeno. U početku su nastavili da dodiruju karticu, bez obzira da li je ono bilo upaljeno ili ne.

U trećoj fazi je uvedena kaznu za dodirivanje kartice dok je stop svetlo uključeno. Kazna je bila tajm-aut od 10 sekundi tokom kojeg uopšte nisu mogli da igraju igru. Tada je došlo do naglog i znatnog smanjenja grešaka. Konji su, naime, počeli ispravno da dodiruju kartu samo u dozvoljeno vreme da bi dobili poslasticu. „Uvođenje tajm-auta bilo je dovoljno da odmah dobijemo rezultate koje smo želeli”, rekli su istraživači, dodajući da je to bilo dovoljno efikasno da natera životinje da igraju po pravilima.

Rečena promena strategije ukazuje da konji imaju viši nivo kognitivnog rasuđivanja nego što se mislilo da je moguće, prenosi The Guardian. Kada se pojavio tajm-aut počeli su da obraćaju pažnju. Takvo ponašanje zahteva od životinje da razmišlja o budućnosti, kažu istraživači, pri čemu ona mora da se usredsredi na to što želi da postigni i na korake koje treba da preduzme.

(Ilustracija Pixabay)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar