MEĐU IZMEĐU

LEK ZA PRODUŽENI VEK!

259 pregleda

Miševi živeli za četvrtinu duže i izgledali mladoliko. Sada se ispituje na ljudima.

Naučnici su miševima dali lek koji im je produžio životni vek za 25%, a nadaju se da bi isti postupak mogao usporiti starenje ljudi. Ispitivani glodari su zbog mladolikog izgleda dobili nadimak „stariji supermodeli”. Bili su zdraviji, jači i imali manje karcinoma od vršnjaka koji nsu dobili medikament. Lek se već proverava na ljudima, ali za sada nije poznato hoće li imati isti učinak kao što je imao na životinjama.

Istraživači iz MRC laboratorije za medicinsku nauku Univerziteta Imperijal koledž iz London i Medicinskog fakulteta Djuk Nacionalnog univerziteta Singapur proučavvali su protein interleukin-11 čiji se iznosi povećavaju u toku starenja, što pridonosi češćim upalama. Smatraju da on sadrži nekoliko bioloških prekidača koji kontrolišu tempo starenja. Sproveli su dva ogleda. U prvom su genetski izmenili miševe da više ne proizvode interleukin-11. U drugom su čekali da glodari napune 75 sedmica (otprilike jednako ljudskoj starosti od 55 godina) i zatim su im redovno davali lek koji iz njihovih tijela uklanja pomenuti protein.

Rezultati su pokazali se životni vek životinja produžio za 20 do 25%, zavisno od eksperimenta i pola. Mada stari laboratorijski miševi često umiru od raka, oni kojima je uklonjen interleukin-11 nisu tako često obolevali. Glodari su, takođe, imale poboljšanu funkciju mišića, bili mršaviji i imali zdravije krzno. No, pitanje je šta bi se dogodilo kada bi se isti postupak primenio na ljudima, piše BBC. Naime, interleukin-11 ima ulogu u ranoj razvojnoj fazi života. Oni koji se rode bez sposobnosti proizvodnje tog proteina pate od tegoba sa zglobovima, nicanjem zuba, stvaranjem ožiljaka i oblikovanjem kostiju lubanje. Naučnici smatraju da u zrelijem ljudskom dobu interleukin-11 negativno deluje pospešujući starenje.

Lek ili protivelo koje napada interleukin-11 sada se testira na pacijentima s fibrozom pluća u toku koje na plućima nastaju ožiljci, a to otežava disanje. Klinički naučnik Stjuart Kuk sa Imperijal koledža navodi da dosadašnji podaci pokazuju da bi lek mogao biti bezbedan za korišćenje. Istraživanje Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan objavljeno je u časopisu Nature.

(IlustracijaImperial College London/Duke-NUS Medical School Singapore)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar