MEĐU IZMEĐU

LICE OGLEDALO BOLESTI

88 pregleda

Različite temperature određenih delova lica često ukazuju na postojanje rizika od mnogih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, navodi se u novom istraživanju Univerziteta u Pekingu, prenosi naučni naučni časopis Cell Metabolism. Otkrivanje i proučavanje ovakvih razlika u toploti, koje registruje termalna kamera u sprezi s veštačkom inteligencijom može značajno da doprinese ranom prepoznavanju bolesti, a time i efikasnijem lečenju.

Temperaturne promene naročito su izražene u poznijim godinama života, kaže jedan od autora istraživanja dr Đing-Dong Džeki Han i dodaje da novi rezultati ukazuju na to da se bolesti mogu rano otkriti i uspešno lečiti, a da se duboka starost može doživeti bez ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Analizom facijalne temperature mogu se predvideti i kardiovaskularne bolesti i bolesti nastale zbog poremećaja cirkadijalno-biološkog ritma. Projekat kojim je ustanovljeno da hladniji nos i topli obrazi ukazuju na porast krvnog pritiska i da više temperature oko očiju ukazuju opasnost od dijabetesa ili masne jetre, baziran je na podacima dobijenim ispitivanjem oko 3.000 pacijenata od 21 do 88 godina.

Ustanovljeno je da se na osnovu temperature lica može definisati nečija termalna starost koja, naročito kod starijih osoba sa narušenim zdravljem, često nije u skladu s brojem godina života. Temperatura nosa je ozbiljan pokazatelj zdravstvenog stanja. Tokom starenja on postaje hladniji, tako da starije osobe s toplijim nosem imaju bolje zdravlje i termalno su mlađe od svoje prave dobi.

Kineski istraživači su, takođe, ustanovili da osobe koje pate od metaboličkih poremećaja kao što su hemohromatoza (preterano taloženje gvožđa u organizmu), dijabetes, oboljenja mitohondrija i masne jetre, brže termalno stare i temperature na njihovom licu odgovaraju ljudima znatno starije dobi. Uočeno je i da fizička aktivnost može da podmladi termalnu dob. Naučnici su, naime, testirali tridesetak pacijenata koji su zamoljeni da preskaču konopac 800 puta dnevno dve sedmice. Rezultati su bili iznenađujući, jer je kod svih ispitanika za samo 14 dana umanjila njihovu termalnu starost u proseku za pet godina.

(Ilustracija Shutterstock)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar