MEĐU IZMEĐU

MASLINE ZA MANJAK TEŽINE

131 pregleda

Tim američkih naučnika otkrio je u maslinama komponentu za koju veruju da bi mogla pomoći protiv gojaznosti i dijabetesa. Istraživači za Univerziteta Vordžinijatek izveli su oglede na miševima koji su pokazali da elenolska kiselina snižava šećer u krvi i, kako se čini, pomaže u gubitku kilograma. Kako u maslinama nema dovoljno te kiseline koja bi prirodnim putem pomogla u borbi protiv pomenutih tegoba, naučnici vjeruju da bi njihovo istraživanje moglo „utrti put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi”.

„Promene načina života i mere javnog zdravstva imaju ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih rizičnih činilaca za dijabetes tipa 2”, rekao je rukovodlac istraživačkog tima Dongmin Liu, profesor na Odseku za ljudsku ishranu, hranu i telesne vežbe na pomenutom unierzitetu. On ističe da su dostupni lekovi nedelotvorni u održavanju gibitka težine, skupi i dugoročno predstavlju rizik za zdravlje. Zato sa svojim timom radi na razvoju „sigurnijeg, jeftinijeg i višenamenskog lijeka koji bi sprečio poremećaje metabolizma i pojavu dijabetesa tipa 2”.

Predstavljajući rezultate na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i saradnici naveli su da je kod miševa za četiri do pet sedmica primene elenolske kiseline došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 posto, dok su iznosi šećera u krvi i osetljivost na insulin pale na nivoe „uporedive s onima kod zdravih, mršavih miševa”. Masline i maslinovo ulje su posebno koriste u mediteranskoj ishrani. Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim uljima i uljima semenki, sprečava kognitivno propadanje, pokazala je nedavna studija sprovedena u toku 28 godina na 90.000 ljudi.

(Ilustracija MidJorney)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar