Тим америчких научника открио је у маслинама компоненту за коју верују да би могла помоћи против гојазности и дијабетеса. Истраживачи за Универзитета Ворџинијатек извели су огледе на мишевима који су показали да еленолска киселина снижава шећер у крви и, како се чини, помаже у губитку килограма. Kако у маслинама нема довољно те киселине која би природним путем помогла у борби против поменутих тегоба, научници вјерују да би њихово истраживање могло „утрти пут развоју сигурних и јефтиних природних производа за контролу гојазности и дијабетеса типа 2 код људи”.
„Промене начина живота и мере јавног здравства имају ограничен утицај на растућу преваленцију гојазности, једног од главних ризичних чинилаца за дијабетес типа 2”, рекао је руководлац истраживачког тима Донгмин Лиу, професор на Одсеку за људску исхрану, храну и телесне вежбе на поменутом униерзитету. Он истиче да су доступни лекови неделотворни у одржавању гибитка тежине, скупи и дугорочно представљу ризик за здравље. Зато са својим тимом ради на развоју „сигурнијег, јефтинијег и вишенаменског лијека који би спречио поремећаје метаболизма и појаву дијабетеса типа 2”.
Представљајући резултате на стручној конференцији у Чикагу, Луи и сарадници навели су да је код мишева за четири до пет седмица примене еленолске киселине дошло до смањења гојазности за 10,7 посто, док су износи шећера у крви и осетљивост на инсулин пале на нивое „упоредиве с онима код здравих, мршавих мишева”. Маслине и маслиново уље су посебно користе у медитеранској исхрани. Маслиново уље, које се сматра здравијом алтернативом биљним уљима и уљима семенки, спречава когнитивно пропадање, показала је недавна студија спроведена у току 28 година на 90.000 људи.
(Илустрација MidJorney)
(Индекс)