MEĐU IZMEĐU

MUŽJACI (SU) POJEDENI

280 pregleda

Razdoblja parenja mogu biti opasna za žapce koji pokušavaju impresionirati potencijalnu partnerku. Naime, naučnici su otkrili da će ženke određene vrste odvući i pojesti mužjaka ako im se ne sviđa njihov poziv na parenje. Na ostrvu Kuragangu u Novom Južnom Velsu u Australiji prvi put su uočili da ženke žabe (Litoria aurea) pojedu mužjake za vreme sezone parenja. Nemili događaj opazii su u toku terenskog istraživanja čuvši visok zvuk koji nalikuje cviljenju.

„Ponekad čujete takav zvuk na terenu, često se radi o žabi”, rekao je za Live Science ekolog Džon Guld sa Univerziteta Njukastl u Australiji. On je pratio cviljenje i shvatio da uznemirujući zvuci dolaze od mužjaka čije je bedro gotovo u potpunosti progutala veća ženka. Vukla ga je u rupu na obali jezerca. „Mužjak je pokušavao pobeći, grabio sve oko sebe.” Žabac je na kraju uspeo pobeći.

Kanibalizam je dobro dokumentovan kod vodozemaca, s tim da se većinom radi o odraslim jedinkama koje su konzumirale mlađe ili punoglavce. Do toga obično dolazi kada se na istom području okupi veliki broj životinja. Primerice, kada punoglavci izlaze iz jaja ili postoje značajne razlike u veličini grabljivca i plena. Kod mnogih vrsta žaba su ženke veće od mužjaka. “

Ženke, možda, uočavaju razliku između potencijalnih partnera ili plena zavisno od kvaliteti njihovog glasa tokom sezone parenja. Veći mužjaci koji ispuštaju dublje zvuke su verovatno bolji partneri za razmnožavanje, dok su manji i piskutavi pogodniji kao obrok. No, Guld upozorava da ista sudbina može zadesiti i superiornije. Nakon što ženke posle parenja odbace jaja, mogu odlučiti da pojedu partnera koliko god da je velik – slično kao što to čine bogomoljke koje otkidaju mužjacima glavu u vreme ili nakon parenja.

„To je opasno razdoblje za mužjake žaba. Oni svim srcem pokušavaju pronaći partnerku, znajući da bi mogli završiti kao plen”, objasnio je Guld. Istraživanje Meal or mate: Exploring the evidence of sexual cannibalism among amphibians objavljeno je u časopisu Ecology and Evolution.

(Ilustracija John Gould/Chad T. Beranek)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar