MEĐU IZMEĐU

NAGLI PAD EPILEPSIJE

213 pregleda

Dečak s teškim oblikom epilepsije postao je prvi pacijent na svetu kome je u lobanju ugrađen uređaj za kontrolisanje napada. Neurostimulator koji šalje dubinske električne impulse u mozak smanjio je broj napada za 80 odsto. Oranu Nolsonu se bitno pobljšao život, a majka je rekla za BBC da je dečak znatno srećniji. Operacija je obavljena u oktobru kao deo testiranja koje je sprovela londonska Great Ormond Street Hospital.

Dečak boluje od Lenoks-Gestovog sindroma (LGS), veoma teškog oblik< epilepsije koji je otporan na lečenje, a pojavio se kada je imao tri godine. Od tada je svakodnevno imao po nekoliko napada. „Bolest ga je lišila detinjstva”, kaže majka Džastin, dodajući da je Oran pretrpeo veliki broj različitih oblika napada, uključujući padanje na pod, nekontrolisano drhtanje i gubitak svesti. Ponekad je prestajao da diše, pa su mu davali lekove da ga vrate u život. Istovremeno pati od autizma i hiperkinetičkog poremećaja. „Imala sam bistrog trogodišnjaka i u samo nekoliko meseci otkad su počeli napadi njegovo zdravlje se rapidno pogoršalo i izgubio je mnoge veštine”, objašnjava Džastin.

Napade epilepsije pokreću anormalni naleti električne aktivnosti u mozgu. Ugrađeni uređaj emituje konstantan strujni puls i blokira ih. Zahvat je trajao osam sati, a lekare je predvodio pedijatrijski neurohirurg Martin Tisdal. Ubacili su mu dve elektrode duboko u mozak sve do talamusa, ključne tačke za prenos neuronskih informacija. U milimetar su morali da budu precizni. Krajevi su povezani sa neurostimulatorom, spravom čije su stranice 3,5 centimetara i debljine 0,6 centimetara. Neurostimulator je pričvršćen za kost lobanje.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar