TAKNUTO ĆAKNUTO

NAUČNIK NA ONOM SVETU

331 pregleda

„Nema svetlosnih tunela ili srećnih preminulih članova porodice koji me dočekuju”, rekao je doktor astrofizike koji tvrdi da je umro na sedam minuta. Bio je doktor astrofizike više od 40 godina, a primljen je u bolnicu zbog nedostatka vazduha. Nakon što je otkriveno da je imao krvarenje u plućima, doživeo je srčani zastoj i izdato je obaveštavanje lekara o hitnom medicinskom slučaju za odraslu osobu, piše Mirror. Objašnjavajući na Reddit-u napisao je: „Lekarima je trebalo sedam minuta da ponovo pokrenu moje srce. Za to vreme sam doživeo moždani udar zbog nedostatka kiseonika u mozgu. Probudio sam se intubiran i bio polusvestan dva dana, a onda sam se potpuno osvestio i pitao: ,Šta se desilo?ʼ Teško je povezati unutrašnje vreme sa onim što se dešavalo spolja, ali mogu naći neki smisao u tome.”

To što je video u tih sedam minuta umanjilo mu je strah od smrti; „Ne bojim se umiranja, uopšte. Plašim se onoga što dolazi pre toga, naravno, ali priroda čini umiranje laganim. Video sam niz od tri ovalne elipse, jednu po jednu, visile su u crnom prostoru. Sve su bile uspravne, kao da su visile na niti (ali nisu), i sve su imale unutrašnju debljinu, kao prsten. Na unutrašnjoj i spoljašnjoj površini prve elipse video sam planine, potoke, šume i oblake. Prvo je bilo prelepo, ali je onda počelo da bledi jer su boje počele da dobijaju žutu nijansu. Ubledela je i zamenila ju je druga elipsa koja je bila vruć prsten od gvožđa, toliko vruć da su komadi gvožđa polako otpadali iz njega”, kaže astrofizičar.

Sećao se da je mogao da oseti miris gvožđa, ali je kasnije saznao da krv može imati taj miris, što znači da je možda povezao mirise u sobi sa svojim vizijama: „Sada pretpostavljam da sam bio u srčanom zastoju. Odjednom se scena razvedrila i otkrila treću elipsu koja je bila prekrivena predivnim oblacima u svetlo ružičastim i plavim bojama, kao s najlepšeg izlaska ili zalaska sunca. Verujem da je tada moje srce ponovo počelo da kuca. Kada sam se povratio, te tri elipse ostale su mi čvrsto urezane u pamćenje, kasnije su mi kazali za srčani i moždani udar, i sve je počelo da dobija smisao.”

Pokušavajući da razume svoje vizije, rekao je kako je proučavao Astronomsku Novu nemačkog astronoma Johanna Keplera i nastojao shvatiti kako je on otkrio da su orbite planeta eliptične, a ne kružne: „To je sve što sam video. Nema tunela svetla ili srećnih preminulih članova porodice koji me dočekuju. Mislim da sanjanje i umiranje odražavaju ono što je najdostupnije u vašem umu u toku tog vremena. Vaš um vam priča priču o tome. Nisam se bojao tokom svoje muke, bio sam samo neutralan posmatrač, ali jedini trajni učinak mojih sedam minuta smrti je mali gubitak kapaciteta mog kratkoročnog pamćenja”, prenosi „Večernji list”.

(Ilustracija Pixabay)

(Nova)

O autoru

administrator

Ostavite komentar