MEĐU IZMEĐU

NAJTAČNIJI MLEČNI PUT

101 pregleda

Astronomi su objavili ogromnu kartu Mlečnog puta i na taj način predstavili otkrića koja su zauvek promijenila pogled na našu galaksiju. Infracrvena karta sadrži više od 1,5 milijardi nebeskih tela, uključujući novorođene zvezde, zbog čega je najdetaljnija u istoriji. Koristeći teleskope ESO i Vista, naučnici su pratili centralne olasti Mlečnog puta duže od 13 godina. Dante Miniti, astrofizičar sa Univerziteta Andres Belo u Čileu, vodio je projekat: „Došli smo do brojnih otkrića, promenili smo pogled na našu galaksiju zauvek”.

Podaci pokrivaju područje neba ekvivalentno 8.600 punih meseca, a sadrže oko 10 puta više tela i pojava u odnosu na prethodnu kartu koju je isti tim objavio 2012. godine. Posmatranje infracrvenog svetla omogućava da se kroz teleskop uoče veoma hladna tela koja sijaju na ovim talasnim dužinama, među kojima su smeđi patuljci, odnosno zvezde koje nemaju trajnu nuklearnu fuziju, ili slobodno plutajuće planete što ne kruže oko zvezde. Ogromna infracrvena karta sadrži 500 terabajta podataka, što je čini najvećim opservacionim projektom koji je ikada izveden teleskopom ESO.

Infracrveno svetlo nije vidljivo ljudskim okom, ali ga emituju sva tela i pojave zavisno od svoje temperature. Teleskop može detektovati ovu energiju i pretvoriti je u sliku i praviti fotografije koje vidimo. Karta je načinjena od 200.000 snimaka teleskopa Vista u opservatoriji Paranal u Čileu. Njegova infracrvena kamera može zaviriti kroz prašinu i gasove koji se šire našom galaksijom, tako da uočavaju radijaciju i sa najskrivenijih mesta Mlečnog puta. Astronomi su projekat započeli 2010, a završili ga u prvoj polovini 2023. godine. Posmatrajući svaki deo neba više puta, mogli su odrediti lokacije nebeskih tela i pojava i pratiti kako se kreću i sjaj im se menja.

„Kompletiranje najveće infracrvene karte Mliečnog puta na svetu je neverovatno postignuće za astronomiju. Dobijeni podaci su neprocenjiv uvid u strukturu i kompoziciju Mlečnog puta i otvaraće nove avenije za buduća istraživanja koja će unaprediti naše razumevanje univerzuma”, izjavio je dr Oskar Gonzales iz Britanskog astronomskog tehnološkog centra.

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar