EKOSOFIJA

OTKUD NEPOZNATE BILJKE

121 pregleda

Naučnici su identifikovali područja bogatog biljnog diverziteta od Madagaskara do Bolivije.Studija, objavljena u naučnom časopisu New Phytology. To su područja planete bogate životom, ali im preti uništenje.

Nova studija izdvojila je 33 oblasti na planeti u kojima je najmanje 100.000 neotkrivenih biljnih vrsta. Botaničari veruju da će se skretanjem pažnje na ove regije ubrzati otkrivanje vrsta koje nisu naučno prepoznate, a mahom su u riziku od izumiranja, prenosi RTS. Od palme na Borneu koja cveta pod zemljom do orhideje sa Madagaskara koja svoj vek provodi rastući na drugim biljkama, istraživači i dalje otkrivaju desetine novih vrsta svake godine.

Novi projekat pod vođstvom britanske Kraljevske botaničke bašte u Kjuu skreće pažnju na delove sveta gde bi naučnici trebalo da usmere potragu jer u tim oblastima se potencijalno nalazi više od 100.000 biljnih vrsta za koje se veruje da su neotkrivene, a većina bi mogla da bude u opasnosti od izumiranja. Naučnici su identifikovali područja bogatog biljnog diverziteta od Madagaskara do Bolivije. Studija, objavljena u naučnom časopisu New Phytology, nadovezuje se na analizu istraživača iz Kjua predstavljenu prošle godine koja je otkrila da će tri četvrtine svih neopisanih biljnih vrsta vjerovatno biti u opasnosti od izumiranja.

Naučnici pretpostavljaju da nepoznate vrste mogu da vode do budućih otkrića lekova, goriva ili drugih inovacija. Profesor Aleksandar Antoneli, direktor naučnog sektora centra i jedan od autora studije, istakao je da je cilj istraživanja bio da se pomogne u boljem ciljanju očuvanja i ubrzanju stope otkrića biljaka, upozoravajući da će mnoge vrste, pri trenutnoj stopi identifikacije, izumreti pre nego što ikada budu poznate nauci.

„Mi štitimo 30 odsto planete po trenutnim ciljevima UN – ali ne znamo koje oblasti da zaštitimo ako nemamo prave informacije. Prethodna istraživanja su pokazala da biolozi nisu bili posebno efikasni u dokumentovanju biodiverziteta. Vraćali smo se na ista mesta iznova i iznova i tako zanemarivali neka područja na kojima može živeti mnogo vrsta”, objasnio je Antoneli.

Većina regiona je u Aziji – čak 22 oblasti označene su na kojima su potrebna dalja istraživanja i uključuju ostrvo Sumatru, istočne Himalaje, Asam u Indiji i Vijetnam. U Africi su preporučeni Madagaskar i južnoafričke provincije Kejp, dok su Kolumbija, Peru i jugoistočni Brazil istaknute oblasti u Južnoj Americi. Skoro sve oblasti se preklapaju sa oblastima koje su već identifikovane kao „vruće tačke” biodiverziteta. Reč je o područjima planete koja su bogate životom, ali im preti uništenje.

Dr Semjuel Pironon, biolog na Univerzitetu kraljice Meri u Londonu, počasni naučni saradnik u naučnom centru u Kjuu i jedan od autora rada kaže da su se sve zemlje saglasile da očuvaju i obnove biodiverzitet, uključujući biodiverzitet biljaka. „Kako da to uradimo ako ne znamo o kojoj vrsti govorimo ili kakav je biodiverzitet i gde možemo da ga obnovimo?”, pita se dr Pironon. Mnoge zemlje u kojima su prepoznate nedovoljno istražene oblasti imaju ograničen kapacitet za formalnu identifikaciju vrsta i istraživači se nadaju da će njihova analiza inspirisati buduću saradnju istraživačkih institucija i lokalnog stanovništva širom sveta.

Naučnici upozoravaju da građani ne bi trebalo da sami sakupljaju vrste zbog strogih međunarodnih zakona o remećenju biodiverziteta širom planete, kao i potencijalnog ugrožavanja opstanka vrsta. Fotografisanje biljaka u ovim oblastima i njihovo objavljivanje na platformama, to jest nalozima posvećenim biljnim vrstama, moglo bi da bude od velike pomoći.

„To je sjajna prilika za jačanje partnerstava naučnika i građana, jer se platforme kao što je iNaturalist oslanjaju na obe grupe. Ljudi fotografišu stvari za koje misle da su zanimljive ostatku sveta, a naučnici su ključni jer pomažu u identifikaciji te vrste”, poručio je dr Pironon. Sledećeg meseca vlade će se sastati na samitu o biodiverzitetu Kop16 u Kaliju, u Kolumbiji, u organizaciji Ujedinjenih nacija. To će biti prvi susret od 2022. godine i dogovora o ciljevima za sprečavanje gubitka života na Zemlji u ovoj deceniji.

(Ilustracija Shutterstock)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar