MEĐU IZMEĐU

PRVA ATOMSKA GROBNICA

196 pregleda

Finska će iskorišćeno nuklearno gorivo zakopati u skladište, prvo ovakve vrste u svetu. Reč je o geološkoj grobnici, u kojoj će stajati 100.000 godina. Pionirski projekat se smatra prekretnicom za dugoročnu održivost nuklearne energije i modelom za sve zemlje. Naime, gorivo će biti u vodonepropusnim spremnicima na dubini od 400 metara ispod šume na jugozapadu zemlje. Geološka grobnica je nazvana Onkalo, što na finskom znači pećina ili jama.

Kompanija „Posiva”, osnovana 1995. godine, zadužena je za konačno odlaganje iskorišćenog nuklearnog goriva. Ona je u zajedničkom vlasništvu nuklearne kompanije TVO i energetske kompanije „Fortum”. Pasi Tuohima iz „Posive” je izjavio da je konačno odlaganje nedostajalo u, kako je naveo, održivom životnom ciklusu nuklearne energije. On tvrdi da je ovo odlagalište izazvalo veliko interesovanje u industriji usled nuklearne renesanse. Projekat je podstakao raspravu da li iko može garantirati dugoročnu bezbednost iskorišćenog nuklearnog goriva i u kojoj meri nuklearnu energiju treba koristiti u borbi protiv klimatske krize. Izgledno je da će Švedska biti sledeća koja će na isti način zbrinuti svoj nuklearni otpad.

Finsko skladište je zasnovano na postupku KBS-3 koji je smislila švedska kompanija za upravljanje nuklearnim gorivom i otpadom, a radi na onome što bi moglo biti drugo konačno skladište nuklearnog goriva u svetu. Princip podrazumeva više barijera, što znači da ako jedna zakaže, izolacija radioaktivnog otpada nije ugrožena. Finski ministar za klimu Kai Mikanen je naveo da je ovo način da se pokaže da je jedna tako mala nacija u stanju da reši jedan od možda 20 najvećih izazova čovečanstva, piše CNBC.

(Ilustracija Posiva)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar