MEĐU IZMEĐU

PRVA VIRTUELNA BOLNICA

28 pregleda

Mnoge je iznenadila vest da je u Kini, zahvaljujući istraživačima Tsinhua univerziteta, otvorena i prva na svetu bolnica u kojoj rade isključivo virtuelni lekari i medicinske sestre. Progres u medicini umnogome je povezan sa razvojem veštačke inteligencije: softveri već uveliko pomažu lekarima u dijagnostikovanju početnih ili progresivnih stanja (ili ih sprovode samostalno), a roboti učestvuju u izvođenju kompleksnih hirurških zahvata.

Virtuelno osoblje je do puštanja pomenute klinike u rad,bilo trenirano na velikom jezičkom modelu (LLM), zahvaljujući čemu je, kada se krenulo s radom, efikasnost bila na zadivljujućem nivou. AI doktori uspeli su u prvih nekoliko dana rada pregledali, čak, 10 hiljada (virtuelnih) pacijenata i dijagnostikuju njihova stanja sa stopom preciznosti od izvanrednih 93,6 odsto, prenosi RT Balkan. U bolnici je stalno zaposleno 14 doktora s veštačkom inteligencijom, koji dijagnostikuju oboljenja i propisuju adekvatan plan lečenja i terapiju, i četiri medicinske sestre da im pružaju podršku, baš kao u pravoj bolnici, piše portal Global Times. Hoće li to doprineti zdravstvu? Apsolutno.

Istraživački tim ovog ambicioznog projekta smatra da će AI bolnica pomoći zdravstvu da se izdigne na mnogo viši nivo. „Naša bolnica će transformisati način na koji lekari vrše dijagnostikovanje i lečenje pacijenata i doneti ogromne koristi i medicinskim radnicima, a i generalno javnosti”, naveo je rukovodilac Liu Jang. Primera radi, studenti mogu koristiti AI pacijente za uvežbavanje dijagnostikovanja uz izbegavanje bilo kakvih rizika.

(Ilustraciju izradila veštačka inteligencija)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar