MEĐU IZMEĐU

REKE ALJASKE POŽUTELE

326 pregleda

Pojedini bistri, ledeno plavi plovni putevi Aljaske postali su jarko narandžasti. Nova boja je toliko intenzivna da se vidi iz Zemljine orbite. „Narandžaste rijeke su toliko velike da ih možemo videti iz svemira. Da bismo tako nešto spazili iz orbite boja mora biti stvarno intenzivna”, rekao je ekološki toksikolog Bret Polin sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu, a prenosi Science Alert. Kada su 2018. prvi put primetili pojavu, počeli su da analiziraju satelitske snimke i razne izveštaje i pronašli više od 75 jarko narandžastih potoka na planinskom lancu Bruks. Na nekim mestima izgledloa kao da teče sok od pomorandže. Ovakvi potoci mogu biti toksični i sprečiti migraciju riba ka području za mrešćenje.

U uzorcima koje su prikupili iz od juna i oktobra 2022. pronašli su visoke koncentracije železa i drugih toksičnih metala; uključujući cink, bakar, nikl i olovo. U nekim slučajevima ovi zagađivači povećali su kiselost vode sa uobičajenog pH 8 na 2,3 na skali od 0 do 14. Vrednost ispod 7 ukazuje na kiselost i što je manji broj, to je stupanj kiselosti veći, što znači da 0 ukazuje na najveći kiselosti. Rezultati ukazuju na oticanje iz rudnika, ali njih nema u blizini.

Istraživači su nakon analize satelitskih snimaka od 1985. do 2022. utvrdili da se čudna pojava počela zbivati tokom posljednje decenije i da koincidira s toplijim vremenom i povećanim padavinama. „Naša hipoteza je da se zbog otapanja permafrosta, odnosno večnog leda, voda dublje infiltrira i stupa u interakciju s mineralima zarobljenim hiljadama godina”, objasnio je Polin. Arktik se zagreva otprilike četiri puta brže od ostatka naše planete. Dodatna toplota otapa smrznuto tlo, povećava mikrobnu aktivnost i uzrokuje stvaranje grmljavinskih područja. Ovi procesi, zajedno s novonastalim korenjem, izlažu do sada netaknute minerale i omogućuju njihov dotok u slivove.

„Izgleda da su klimatske promene i posledično otapanje permafrosta primarni uzroci zagađenja mineralima. Menjanje boje potoka je povezana s dramatičnim padom raznolikosti makro beskičmenjaka i ribe”, navode naučnici. Istraživanje Metal mobilization from thawing permafrost to aquatic ecosystems is driving rusting of Arctic streams objavljeno je u časopisu Communications Earth & Environment. Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=sBFhsGAFIaw.

(Ilustracija UC Davis/Ken Hill/National Park Service)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar