MEĐU IZMEĐU

ČOVEKOV PREDAK IZ VODE

91 pregleda

Naučnici su otkrili fosilne ostatke goleme zveri nalik na daždevnjaka sa oštrim očnjacima koja je vladala vodama pre nego što su stigli prvi dinosauri. Životinja je stara otprilike 272 miliona godina, prenosi CBS. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature. Istraživači su vrstu nazvali Gaiasia jennyae, po formaciji Gai-as u Namibiji, gde je pronađen fosil, i Dženi Klak, paleontologu koja je proučavala kako su se kičmenjaci selili iz vode na kopno. „Gaiasia jennyae bila je znatno veća od čoveka i verovatno je živjela blizu dna močvara i jezera. Ova vrsta je imala veliku, ravnu glavu, ogromne očnjake i divovske zube”, rekao je Džejson Pardo, postdoktorand NSF u Field Museum-u u Čikagu i jedan od vodećih autora studije.

Grabljivac je, po svemu sudeći, koristio svoju široku, plosnatu glavu i prednje zube da savlada i žvaće plen. Lobanja mu je bila dugačka oko 60 centimetara. Fosilni ostaci četiri stvorenja prikupljeni pre desetak godina su analizirani, uključujući delimičnu lbanju i kičmu. Stvorenje je postojalo nekih 40 miliona godina pre nego što su dinosauri evoluirali. Iako je bilo vodena životinja, mogla se kretati sporo kopnom. Vrsta je pripadala nadklasi tetrapoda. To su četvoronožnim kičmenjaci koji su se penjali na kopno prstima umesto perajima i evoluirali u vodozemce, ptice i sisare, uključujući ljude.

Većina ranih fosila tetrapoda potiče iz vrućih, praistorijskih ugljenih močvara duž ekvatora na području današnje Severne Amerike i Evrope. No, ovi najnoviji ostaci, koji datiraju pre otprilike 280 miliona godina, pronađeni su u današnjoj Namibiji, području u Africi što je nekad bilo prekriveno lednicima i ledom. „Činjenica da smo ga pronašli na krajnjem jugu govori da je tu postojao ekosistem koji je mogao podržati vrlo velike predatore. Što više budemo tražili, mogli bismo pronaći više odgovora o tim glavnim životinjskim grupama koje proučavamo, poput predaka sisara i modernih gmizavaca”, zaključio je Džejson Pardo.

(Ilustracija Profimedia)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar