MEĐU IZMEĐU

ŠEST GENA ZA PUBERTET

74 pregleda

Naučnici su identifikovali šest gena za koje kažu da odlučujuće utiču na vreme početka puberteta, a i na do sada nepoznate njihove varijetete. Na Univerzitetu Kembridž proučavali su DNK oko 800.000 žena iz Evrope, Severne Amerike, Kine, Japana i Južne Koreje. Vodeći istraživač studije dr Ketrin Kentistou rekla je da su geni otkriveni kod devojčica, ali i da su često imali isti uticaj na vreme početka puberteta kod dečaka.

Međunarodni tim sproveo je najveću studiju te vrste, koja je objavljena u naučnom časopisu Nature Genetics. „Istraživači su pronašli više od hiljadu varijanti – malih promena u DNK – koje utiču na vreme pojave prve menstruacije”, navodi se u saopštenju. „Oko 600 ovih varijanti primećeno je prvi put.” Dr Kentistou, vodeći istraživač, dodala je: „Ovo je prvi put da smo uopšte mogli da analiziramo retke genetske varijante na ovom nivou. Identifikovali smo šest gena koji duboko utiču na vreme početka puberteta. Iako su ovi geni otkriveni kod devojčica, oni često imaju isti uticaj na vreme puberteta i kod dečaka.”

Naučnici uključeni u studiju izjavili su da postoji veza između ranog puberteta i povećanja telesne težine. „Mnogi geni koje smo otkrili utiču na rani pubertet tako što prvo ubrzavaju gojaznost kod novorođenčadi i male dece”, naglasio je profesor Džon Peri. „Ovo onda može dovesti do potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema u kasnijem životu, jer raniji pubertet dovodi do veće stope prekomerne težine i gojaznosti u odraslom dobu.”

Univerzitet u Kembridžu je u svojem saopštenju naveo da je starost u kojoj devojčice ulaze u pubertet i počinju da dobijaju menstruaciju obično od 10. do 15. godine: „To je sve ranije i ranije poslednjih decenija. Razlozi za to nisu u potpunosti istraženi. Rani pubertet je povezan s povećanim rizikom od brojnih bolesti u kasnijem životu, uključujući dijabetes tipa dva, kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka. Kasniji pubertet, s druge strane, povezan je s mnogo boljim zdravstvenim stanjem u odraslom dobu i dužim životnim vekom.” Istraživači su obelodanili rezultat kojim može da se predvidi da li će devojčica dostići pubertet veoma rano ili veoma kasno.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar