MEĐU IZMEĐU

JEDINSTVENO DELO U NAS

191 pregleda

Na Računarskom fakultetu u Beogradu promovisana je prva knjiga dosad na srpskom jeziku posvećena kvantnom računarstvu, autora dr Aleksdandra Radovanovića.

Promocija knjige Kvantno računarstvo dr Aleksandra Radovanovića sa Računarskog fakuteta u Beogradu održana je 19. avgusta  istoimenoj visokoškolskoj ustanovi. Na promociji su govorili dekanka Računarskog fakulteta prof. dr Bojana Dimić Surla, recenzent dr Đorđe Tomašević i autor. Moderator promocije bio je glavni urednik naučnog magazina Galaksija Stanko Stojiljković. Kvantno računarstvo, u izdanju CET-a i Računarskog fakulteta, jedinstvena je i jedina knjiga u ovoj oblasti pisana na srpskom jeziku, a takođe je i univerzitetski udžbenik za studente koji se obrazuju iz informatičkih tehnologija i telekomunikacija. Promociju je otvorio Stanko Stojiljković koji je govorio o važnosti knjige s obzirom na to da se ona bavi oblašću koja je nedovoljno istražena, a tek će biti proučavana u  budućnosti. Istakao je da je Računarski fakultet jedini u našoj zemlji koji je kvantno računarstvo  uveo i na osnovne i na doktorske studije.

Prof. dr Bojana Dimić Surla se osvrnula na početak saradnje sa dr Aleksandrom Radovanovićem kroz gostujuća predavanja koja su rezultirala uvođenjem izbornog predmeta Kvantno računarstvo na master akademske studije, a potom i na osnovne akademske studije. Studenti četvrte godine studijskog programa Računarske nauke pokazuju veliko interesovanje za predmet Kvantno računarstvo. Recenzent Kvantnog računarstva dr Đorđe Tomašević magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu Mičigen u SAD, a zaposlen je u Južnoj Africi. Bavi se primenom računarskih nauka u nuklearnom inženjerstvu, prikazao je knjige iz ugla svoje oblasti.

Autor dr Aleksandar Radovanović istakao je da Računarski fakultet pripada grupi od 162 fakulteta od 25.000 širom sveta na kojima se izučava kvantno računarstvo. Iako je knjigu pisao kao univerzitetski udžbenik, naglasio je da mu je zamisao bila da ona bude i priručnik za programere i profesionalce. Aleksandar Radovanović je diplomirao na odseku za računarsku tehniku Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije je završio u Južnoafričkoj Republici, gde je stekao i doktorat. Radio je kao predavač na University of the Western Cape u Kejptaunu i kao član osnivačkog kolegijuma King Abduallah Univeristy u Saudijskoj Arabiji. Danas predaje kvantno računarstvo na Računarskom fakultetu u Beogradu i direktor je Instituta za kvantno računarstvo u Kejptaunu. Autor je brojnih naučnih radova i nekoliko knjiga, uključujući dve posvećene kvantnom računarstvu.

Fotografije sa promocije dostupne su u galeriji.

(RAF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar