MEĐU IZMEĐU

DŽUNGLA UNUTAR PEĆINE!

438 pregleda

Remek-delo prirode, pećina Son Dong u središnjoj pokrajini Kvang Bin u Vijetnamu, jedno je od najfascinantnijih mesta na svetu. Ukupne dužine 8,8 kilometara, visoka 200 metara i široka gotovo 150 metara, s prosečnom veličinom prolaza od 67 metara, jedna je od većih špilja na svetu. Otkrio ju je tamošnji lovac u potrazi za skupocjenim mirisnim drvom agara 1991. godine. No, lokaciju je tek devetnaest godina kasnije obznanio istraživačima Britanskog udruženja za istraživanje pećina, koji su svetu obelodanili postojanje ovog jedinstvenog mesta.

Son Dong, u prevodu „pećina planinske reke”, sastoji se od ogromnih dvorana, podzemnih rečnih tokova, slapova i kristalno čistih bazena. U njoj se nalaze neke od najvećih podzemnih stena na našoj planeti i stalaktiti i stalagmiti visoki preko 80 metara, koji ponegde dosežu 10 metara u prečniku. Svod se urušio prije više stotina godina, što je omogućilo prodor svetla u unutrašnjost i razvoj jedinstvenog ekosistema. Gusta podzemna džungla unutar špilje, s drvećem visokim i do 50 metara, i nekoliko podzemnih reka bogate su raznim oblicima života.

Istraživači su primetili majmune koji se spuštaju i do dvesto metara da u njenoj džungli sakupljaju puževe, zmije i druge životinje. Otkrili su nove vrste koje su uvršćene na popis retkih i ugroženih vrsta faune i flore Vijetnama i sveta. Tamo se mogu pronaći vrlo retki biseri koji se formiraju nakon što se voda koja kaplje sa svoda osuši i za sobom ostavlja slojeve kristala na zrncima peska. Špilja predstavlja izuzetan primer jedinstvene bioraznolikosti i netaknute prirode koja se očuvala do danas.

(Nova Akropola)

O autoru

administrator

Ostavite komentar