MEĐU IZMEĐU

MAJE ŽRTVOVALE DEČAKE

316 pregleda

Nova analiza DNK u Institutu Maks Plank za evolucionu antropologiju pokazuje da žrtve ritualnih obreda drevnih Maja imaju nešto zajedničko – sve su bili dečaci. Naime, studija ostataka 64 deteta pronađenih u podzemnoj komori poznatoj pod nazivom chultun otkrila je da pripadaju mladim dečacima, od kojih su mnogi bili u bliskom srodstvu. Među njima su se nalazila dva para jednojajčanih blizanaca.

Otkriće protivreči uobičajenom mišljenju da su uglavnom žrtvovane mlade devojke. „Sličan uzrast i ishrana đečaka, blisko genetsko srodstvo i činjenica da su bili pokopani na istom mestu više od 200 godina ukazuju na to da su ih spuštali u chultun nakon žrtvovanja”, rekla je arheološkinja Oana Del Kastiljo-Čavez iz Instituta Centro INAH Jukatan. Za tragičnu sudbinu dece zna se od 1967, kada je u iskopavanju pronađena jeziva komora. Chultun je, verovatno, bila cisterna za vodu, a kasnije proširena i povezana sa obližnjom pećinom.

Tu su nađeni ostaci više od stotinu dece, no teško je bilo odrediti pol samo po obliku kostiju. Stoga se dugo održao mit o žrtvovanju mladih devojaka. S obzirom da su se nedavno pojavili dokazi koji su upućivali na to da su barem neke od žrtava bile muškog pola, imunogenetičar Rodrigo Barkera i saradnici odlučili su da pomno analiziraju kostiju iz ruševina Čičen Ice, piše Science Alert.

Prvo su ustanovili da su sahranjivani ljudski ostaci duže od 500 godina, od 7. do 12. Veka, s tie da je većina pokopana od 800. i 1000. godine, kada je bio vrhunac kulture Čičen Ica. Naučnici su zatim sproveli genetsku i analizu izotopa iz koštanog kolagena 64 žrtve. Izotopi su pokazali čime su se hranila. Ustanovili su da su sva žrtvovana deca jela lokalno dostupnu hranu, što znači da su pripadala obližnjim zajednicama.

Ispitivanje je, takođe, pokazalo da su sve kosti pripadale deci muškog pola, s time da je najmanje četvrtina bila u bliskom srodstvu i imala sličnu ishranu – što upućuje da su živeli u istom domaćinstvu. „Najviše nas je iznenadilo kada smo otkrili dva para jednojajčanih blizanaca”, navodi genetičarka Ketrin Nagele iz Maks Planka.

Naučnici smatraju da su Maje za žrtvovanje verovatno birale parove dečaka, a da su im blizanci posebice odgovarali. „Izveštaji s početka 20. stoleća su popularisali lažne priče o žrtvovanju mladih žena i devojaka”, objasnila je antropološkinja Kristina Voriner sa Univerziteta Harvard. I dodala: „Ova studija okreće tu priču naglavačke i otkriva duboke veze između ritualnog žrtvovanja i ciklusa smrti i ponovnog rođenja koji su opisani u svetim tekstovima Maja.”

Naime, majanski sveti tekst Popol Vuh govori o herojima blizancima koji se osvećuju za žrtvovanje oca i strica koji su i sami bili blizanci. Inače, upražnjavani su ciklusi ritualnog žrtvovanja i uskrsnuća da bi prevarili bogove podzemlja. Istraživanje Ancient genomes reveal insights into ritual life at Chichén Itzá objavljeno je u časopisu Nature.

(Ilustracija Vikipedija)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar