MEĐU IZMEĐU

ATOMSKA BOMBA, I OSTALO

832 pregleda
Ilustracija

„Galaksija je, bez imalo sumnje, jedini naučni magazin u svetu koji uređuju pisci-autori. A glavni urednik? Pomenućemo ga kad nešto napiše. I da je naručio, ne bi mu stiglo nekoliko izvrsnih eseja u vezi sa atomskom bombom. Saznaćete mnogo toga što, verovatno, niste nigde pročitali. Uostalom, uverite se sami listajući decembarski broj. A tek ostali članci, ej!

Darvinova nitEKSKLUZIVNO

ZAPISANO U GENIMA

Nepodnošljiva lakoća življenja: Kada očitamo svoj genom videćemo koje faktore rizika nosimo za nastanak potencijalnih bolesti i kako možemo da ih umanjimo, odgodimo ili eliminišemo. Možemo, takođe, da vidimo kolika nam doza leka prema ličnoj genetskoj sekvenci odgovara, koji medikamenti mogu da ne funkcionišu i kako da prilagodimo svoj način života takvoj genetici. Kako razlike u genomu utiču na našu otpornost na bolesti videli smo na primeru još tinjajuće pandemije Covid19 uzrokovanog virusom Sars-Cov-2.

Miodrag Grbić

Kvantni prepletaji EKSKLUZIVNO

STVARNO, A NEISTINITO

Sve se ovo sada menja i moje predviđanje je da će Darvinov (Čarls) pogled jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, postati norma. Trebalo nam je mnogo vremena da stignemo dovde, kao rezultat raznoraznih bioloških, fizioloških i socioloških nedostataka i nezgoda, ali, s nedavnim napretkom kvantnih tehnologija, mislim da je to neizbežno.

Vlatki Vedral

Raspinjanje mudrostiEKSKLUZIVNO

GDE DUŠA ODLAZI

U romanu Božija deca (The Children of the God) američke književnice Meri Rasel nalazimo sledeći iskaz: „Ako išta može da dokaže postojanje duše … to je totalna praznina leša”. Članak se bavi pozadinom tog nejasnog iskaza – na osnovu pretpostavke da dok je u telu bila duša telo nije bilo leš. Ali gde je duša sada? To naizgled prosto pitanje povlači druga pitanja na koja, čini se, nije lako odgovoriti. Da li duša posle smrti može da se locira? A pre smrti?

Jovan Babić

Kvantna medicina EKSKLUZIVNO

OPORAVAK PRVOROTKI

Terapija polarizovanom svetlošću (aparat bioptron pro 1 klase II ) u pet uzastopnih dana nakon porođaja carskim rezom značajno je umanjila bol porodilja. Osim toga, isključila je potrebu za uzimanjem analgetika, koji mogu imati neželjena dejstva i za majku i za novorođenče pri dojenju (ne dolazi do izlučivanja lekova u majčino mleko).

Bart de Vever

Sklapanje pamćenja EKSKLUZIVNO

METAFIZIKA ATOMA

Majkl Palmer, vanredni profesor biohemije na Univerzitetu Voterlo u Ontariju (Kanada), objavio je 2020. knjigu Ponovo o Hirošimi: dokaz da se pomoću napalm i senf gasa stvorila lažna predstava o atomskom bombardovanju”. Na 350 stranica, koristeći zvanične podatke, a i nezvanične do kojih je došao, dokazao je da se u Hirošimi i Nagasakiju avgusta 1945. nisu desile nikakve atomske eksplozije, već da su ta dva grada sravnjena sa zemljom klasičnim bombama, uglavnom zapaljivim (napalm).

Milovan Šavija

Arhimedova tačka

NEREŠIVI NIZ

Priroda ima čudesan način da nadmaši skoro svako ljudsko tehnološko čudo ikada napravljeno. Jedni se fenomeni mogu opisati koristeći naučne metode, a sa drugima ide vrlo teško ili nikako. Zbog toga naučnici iz raznih disciplina nastoje da smisle teorijske ili teorijsko-eksprimentalne metode da objasne ove pojave. Pritom matematika nesumnjivo raspolaže jednim od najmoćnijih teorijskih aparata u rešavanju složenih problema u skoro svim naučnim disciplinama; štaviše, matematički metodi i modeli direktno se koriste za objašnjenje izvesnih prirodnih fenomena. Nizovi su atraktivni: formulacije nekih problema mogu biti veoma jednostavne ali rešenja izuzetno teška; još gore, pojedini ni do danas nisu rešeni!

Miodrag Petković

Podvizanje uma

PLATON U MATEMATICI

Nobelovac Bertrand Rasel kaže: „Smatram da je matematika glavni izvor verovanja u večne i tačne istine, kao što su to i natčulni i inteligibilni svet. Naime, geometrija se bavi idealnim kružnicama, iako nijedan čulni predmet nije sasvim okrugao… To upućuje na pretpostavku da egzaktno mišljenje ima posla sa idealom, suprotstavljenim čulnim predmetima. Prirodno je onda produžiti korak dalje i ustvrditi da je mišljenje drugačije od osećanja, te da su objekti mišljenja realniji od objekata čulnog opažanja.”

Milan D. Tasić

Sricanje istorije

ČOVEK IZ ATOMSKE SENKE

Ko je bio Luis Štraus? Duboko konzervativni antikomunista, bio je skeptičan prema Robertu Openhajmeru, koji je gajio simpatije prema levičarskm idejama i bio otvoreniji za međunarodnu saradnju. Podozrenje između njih postalo je izraženije tokom rasprave o projektu stvaranja hidrogenske bombe.

Petar Nurkić

Srpski Panteon

POMRAČENJA U STIHOVIMA

Kosmička poema mogla bi se smatrati životnim delom Ruđera Boškovića, koje izlaže njegov svetonazor znatno celovitije i u izvornijem obliku nego što bi to činili prozni spisi. Ovaj uvid predstavlja iznimno bitnu stavku koja do tančina rasvetljava na šta je autor mislio tvrdeći da je astronom i pesnik. Po njegovom objavljivanju 1760. godine su savremenici odmah uvideli da „ukoliko se o ovom spevu prosuđuje s pogledom na znanja fizike i matematike koja se u njemu izlažu, to je delo savremenog pisca, ali ako se prosuđuje po načinu pisanja i pesništvu, izgleda kao da je pisac iz Avgustova veka.

Miloš Milovanović

Virtuelni raj

ZAVOLEO SAM BOMBU

Doktori Openhajmer, Kjubrik i Linč donose supu bolesniku.

Goran Stanković

Digitalna planeta

6G

Primenom veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) korisnici dobijaju podršku da povežu fizički i digitalni svet u realnom vremenu i da preuzmu i pristupe velikoj količini informacija. Svakoj osobi u svakom trenutku na svakom mestu.

Dragorad Milovanović

Sklašanje pamćenja

HODAJUĆI NAGLAVAČKE

Beskrajno je dirljivo kako naši životi bivaju negovani delikatnim balansom kretanja nebeskih tela i realizuju se na ovom „trećem kamenu od Sunca”. Ne možemo direktno svojim čulima poimati da idući oko Zemljine kugle „visimo naglavačke”, niti njenu zakrivljenost, niti brzinu kojom se krećemo kroz kosmos živeći na njoj. Ali sa druge strane, samo malo ako se udubimo u sve ovo, osetićemo duboko koliko je veličanstven život na planeti Zemlji.

Andrej Korenić

Sinaptička veza

ILUZIJA DODIRA

Kada se vrhovima ukrštenog srednjeg prsta i kažiprsta dodiruje neka ispupčena površina obično identifikovana kao „loptica”, tada se opipani predmet opaža kao udvojen: dve loptice ili dva nosna grebena, zavisno od toga za koji predmet se opredelimo.

Raško Radović

Avanture tastature

DOMEN EST OMEN

Danas je to teško poverovati, ali postojalo je vreme pre interneta. A onda i vreme kada se internet razvijao, a mi nismo mogli da ga se dočepamo zbog sankcija i raznih drugih nevolja. Snalazili smo se komunicirajući preko BBS-ova, a kolege iz inostranstva, koje su povremeno zvale Sezam ili svraćale do Beograda, pravile zazubice su nam pričajući o velikom, grafički bogatom internetu u kome svaka firma ima svoju stranicu, recimo ibm.com, microsoft.com, playboy.com

Dejan Ristanović

Po glavi čitaoca

ŠTO NA UMU, TO U PRIČI

Već viđeno”, Miodraga Ivaniševića, jeste neobična, vredna i pametna knjiga. Podrazumeva se, za radoznale i vredne čitaoce, koji imaju duha. I dovoljno obrazovanja. Duh i njegovi ekvivalenti – retka duhovitost, lucidnost, moć asocijacije, umeće fine ironije itd. – to je ono što iz priče u priču raduje.

Aleksandar Đurović

O autoru

administrator

Ostavite komentar