MEĐU IZMEĐU

TAJANSTVENA GRAĐEVINA

331 pregleda

Aeheolozi su na vrhu brda na Kritu otkrili tajanstvenu drevnu građevinu staru 4.000 godina. Otkriće je iznedrilo dve nevolje. Prvo, još se ne zna čemu je služila, a drugo sada bi moglo doći do zastoja u izgradnji aerodroma, jer se lokalitet nalazi na terenu predviđenom za radarsku stanicu. U nedavnim iskopavanjima, naime, pronađene su ruševine zdanja od 1.800 kvadratnih metara, koje odozgo gledano podsećaju na golem točak. Ministarstvo kulture je saopštilo da je izuzetno zanimljivo otkriće iz minojske civilizacije, poznate po raskošnim palatama, prekrasnim umetničkim delima i zagonetnom pismu, piše CNN.

Stručnjaci još ne znaju čemu je služila neobična građevina. Iskopavanja traju, a zdanje za sada ne nalikuje nijednom drugom iz minojske kulture. Pretpostavlja se da je korišćena za rituale ili verske obrede. Unutar je podeljena na manje, međusobno povezane prostore, a okružena je sa osam stepenastih kamenih zidova visokih do 1,7 metara. Moguće da je imala plitki krov u obliku zvona. Izgleda da se nije koristila za stanovanje, a unutra je nađeno mnoštvo životinjskih kostiju.

„Možda je povremeno korišćena za ritualne ceremonije u kojima su konzumirali hranu i vino i žrtvovali životinje”, piše u saopštenju. ministarstva. „Za gradnju ovakve građevine bila je potrebna velika radna snaga, vrhunsko znanje i snažna uprava. Svakako je to neka vrsta društvene zgrade koja se ističe u tom prostoru.” Zdanje je, uglavnom, korišćeno od 2000. do 1700. godine pre Hrista, a izgrađeno je otprilike kada i prve palate na Kritu, uključujući Knosos i Faistos. Neke od odlika mogu se uporediti s ranim minojskim grobnicama u obliku košnica koje su bile prekrivene stepenastim zvonastim krovovima i grobnim humkama u drugim delovima Grčke.

(Ilustracija Ministarstvo kulture Grčke)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar