MEĐU IZMEĐU

CRNA RUPA SE PROBUDILA

267 pregleda

Astronomi su prvi put svedočili buđenju supermasivne crne rupe. U galaksiji u sazvežđu Device, udaljenoj oko 360 miliona svetlosnih godina od Zemlje, primetili su da crna rupa sjaji jače nego ikad ranije, piše Reuters. „Mogli smo posmatrati buđenje masivne crne rupe koja se iznenada počela hraniti gasom dostupnim u svojoj okolini, postajući veoma svetla”, rekao je Klaudio Riči, astrofizičar i koautor studije. „Ovakvo ponašanje je bez presedana”, dodala je Paula Sančez Saez, astronomkinja blisko uključena u studiju.

Crna rupa je oko 1,5 miliona puta teža od Sunca. Za usporedbu, njna posestrima u središtu Mlečnog puta  ima masu četiri miliona puta veću od Sunca. Supermasivne crne rupe kidaju zvezde i sve ostalo u svojem gravitacijskom dosegu. Istraživači su ukazali na to i objasnili da je rotirajući disk difuznog materijala formirao crnu rupu u središtu galaksije SDSS1335+0728. Takva područja aktivnosti zrače energijom na izuzetno visokim temperaturama. Mogu, čak, zaseniti same galaksije.

Međunarodni tim astronoma sada analizira podatke iz niza teleskopa da vidi da li je aktivnost crne rupe privremena ili će se nastaviti u doglednoj budućnosti. Veruje se da većina galaksija ima crnu rupu u svojem jezgru, uključujući našu. „To je nešto što bi se moglo dogoditi i s crnom rupom u Mlečnom putu”, upozorila je koautorka studije Lorena Ernandez Garsija. Za sada ona ostaje uspavana.

(Ilustracija ESO)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar