MEĐU IZMEĐU

SMIŠLJEN PAMETNI INSULIN

294 pregleda

Naučnici su osmislili novu vrstu pametnog insulina koji se aktivira samo prilikom promene nivoa šećera, što bi moglo da suštinski utiče na zdravlje i kvalitet života miliona ljudi širom sveta. Pacijenti trenutno moraju da ubrizgavaju sebi sintetički insulin nekoliko puta dnevno da bi preživeli. Fluktuacija od visokog do niskog nivoa šećera u krvi uzrokuje akutne, a i hronične zdravstvene tegobe i ima veliki uticaj mentalno stanje obolelih.

Pronađeno je rešenje koje najbliže leku za dijabetes tipa jedan – insulin koji čeka u telu i aktivira se tek kada je potrebno. Istraživači iz SAD, Australije i Kine navode da su smislili novi tip insulina koji imitira prirodni telesni odgovor za menjanje nivoa šećera u krvi i reaguje trenutno. Uobičajene doze stabilizuju iznos šećera kada uđu u telo, ali nakon toga ne mogu da pomognu u budućim promenama. Zato bolesnik mora da prati nivo šećera u krvi i više puta tokom dana unose insulin.

Novi tip inuslina GRI (glucose-responsive insulins) se aktivira tek kada se u krvi nakupi određena količina šećera da bi sprečio hiperglikemiju. Čim nivo šećera u krvi padne ispod određene tačke, insulin postaje neaktivan da bi se izbegla hipoglikemija. U budućnosti će pacijenti primati insulin jednom sedmično. U šest projekata istraživači su nastojali da izrade različite tipove pametnog insulina. U to su bili uključeni timovi sa američkog Univerziteta Stanford, australijskog Univerziteta Monaš i kineskog Univerziteta u Džeđangu.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar