MEĐU IZMEĐU

AGONIJA TEK POČINJE!

170 pregleda

Starliner, novi pilotirani američki svemirski brod, kompanije „Boing”, krenuo je početkom juna na osmodnevnu misiju s dvoje iskusnih astronauta. Pristajanje na Međunarodnu kosmsičku stanivu (MKS) obavljeno je prvi put ovim tipom letelice uz prisustvo ljudske posade. Iako su američki izvori saopštili da je sve prošlo po planu, stvarnost je bila ponešto drugačija. Ubrzo je postalo jasno da je kosmički brod nepouzdan za planirani povratak na Zemlju. Sedmicama, pa i mesecima, prikrivalo se pravo stanje sve dok NASA nije 24. avgusta objavila kakvo je zaista stanje.

Starliner nije sposoban da sigurno vrati astronaute iz svemira. Previše je nevolja isplivalo na površinu koje nije moguće rešiti. Nova američka uzdanica na putu u svemir biće u septembru prepuštena svojoj sudbini. Napustiće MKS u bespilotnom režimu, a uz daljinski instalirane nadogradnje i zakrpe pokušati da sleti na američko tlo. Ruski izvori zabrinuti su za bezbednost MKS s obzirom da nedaće s raketnim motorima potencijalno mogu uzrokovati neželjeno skretanje svemirskog broda i izazvati sudar sa elementima Međunarodne svemirske stanice!

U narednih tridesetak dana videćemo šta će se događati. Najavžnije je da je odluka o povratku bez posade donesena. Previše američkih astronauta poginulo je na putu u svemir i iz svemira (četrnaestero) zbog kvarova na svemirskim brodovima. Ovakav rasplet događanja elaborirali smo u nekoliko naših ranijih objava na portalu. Posada (Beri Vilmor i Sunita Vilijams) trebalo bi kući da se vrati osam meseci kasnije, u februaru 2025. u letelici Crew Dragon 9. „Boing” je ovim možda završio priču sa svemirskim programom. Godine odugovlačenja i odgađanja, provlačenje kroz iglene uši u testiranjima, beskrajno i učestalo povećavanje troškova.. i sada ovo. Previše je čak i za Amerikance. Izvesna je mogućnost da se svemirski program izdvoji i proda drugoj kompanji, u igri su „Sijera Nevada” i „Nortrop”.

(Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar