MEĐU IZMEĐU

BAKTERIJE U MOBILNOM

201 pregleda

U proseku svako uzme svoj mobilni telefon oko 47 puta dnevno, a svaki put na njemu ostanu i razni mikroorganizmi. Naučna istraživanja pokazala su da su oni, čak, 10 puta prljaviji od daske za WC šolju, a evo kako mikroorganizmi izgledaju kada se uveličaju pomoću mikroskopa (ilustracija). Ljudska koža je po svojoj prirodi prekriveni mikrobima koji nisu nužno loši po zdravlje, ali oni iz okruženja (sa rukohvata u javnom prevozu, iz toaleta i slično) i tekako mogu biti. A kada svi dospeju na mobilni, on postaje pravo leglo bakterija koje sa sobom nosimo svuda, čak i u krevet.

Istraživanja su pokazala da su ove sprave plodno tle za gomilanje i razmnožavanje bakterija i da se na prosečnom nalazi više od 17 hiljada različitih patogenih mikroorganizama. Streptokoka, ešerihija koli i MRSA (zlatna stafilokoka) samo neke od njih. A tu su i virusi. „Niko od nas se ne kreće kroz sterilno okruženje i svaka površina koju dodirnemo je kontaminirana nekom vrstom bakterije”, navodi Suzan Vitijer, klinički mikrobiolog, u intervjuu za portal „Tajm”. „Svaki put kada nakon toga uzmemo telefon u ruke, bakterije koje smo pokupili dospeće i na uređaj, gde će nastaviti svoje razmnožavanje.

Iako mobilni telefon nikada ne može biti potpuno sterilan, postoje načini da se broj patogenih mikroorganizama makar delimično smanji. Prvo i osnovno pravilo jeste da se nikada ne nosi sa sobom u toalet, navode stručnjaci. Drugo – da se pve sprave redovno održavaju i temeljno čiste. Najmanje jednom dnevno, a u idealnom slučaju i nekoliko puta tokom dana. Da biste prebrisali telefon koristite posebne krpice od mikrovlakana koje uklanjaju prljavštinu i tragove prstiju bez ostavljanja ogrebotina. U prodaji se mogu naći i sredstva u spreju sa antibakterijskim svojstvima, pa možete koristiti i njih kako biste očistili svoj mobilni telefon. Nikada nemojte koristiti ubruse i papirne maramice jer oni mogu oštetiti ekran telefona.

(Ilustracija ©Canva/AlexRaths)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar