MEĐU IZMEĐU

ANTARKTIK OZELENEO!

72 pregleda

Naučnici su koristili satelitske snimke da analiziraju vegetaciju na Antarktiku i zapazili da ledeni delovi ozelenjavaju alarmantom brzinom zbog ekstremno visokih temperatura. Prema studiji naučnika sa univerziteta Ekseter i Hertfordšir u Engleskoj, otkriveno je da se biljni svet, uglavnom mahovine, povećao više od 10 puta u proteklih 40 godina, objavio je CNN. Vegetacija je pokrivala manje od jednog kvadratnog kilometra 1986. godine, a dostigla je skoro 12 kvadratnih kilometara do 2021. godine, pokazalo je istraživanje.

Iako je na Antarktiku skoro u potpunosti sneg i led, ta mala zelena površina je dramatično porasla od sredine osamdesetih, rekao je Tomas Roland, autor studije i naučnik za životnu sredinu sa Univerziteta u Ekseteru. Antarktik, najhladnije mesto na Zemlji, nedavno je zahvaćen ekstremnim visokim temperaturama. Ovog leta na pojedinim delovima zabeležene su temperature koje su išle i do 10 stepeni.

Kako zagađenje fosilnim gorivima nastavlja da zagreva svet, Antarktik će se zagrevati i to ozelenjavanje verovatno će se samo ubrzati, predviđaju naučnici. Što je više zelenila, to će se više tla formirati i veća je verovatnoća da će region postati povoljniji za invazivne vrste, potencijalno ugrožavajući tamošnje divlje životinje.

(IlustracijaShutterstock/Mongkolchon Akesin)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar