MEĐU IZMEĐU

MAMUTI ĆE HODATI ZEMLJOM

209 pregleda

Iako su izumrli pre oko 4.000 godina, mamuti bi uskoro ponovo mogli hodati našom planetom zahvaljujući naičnicima koji pokušavaju da ožive njihove gene. „Hodaće kao vunasti mamut, izgledaće tako, zvučaće tako i što je najvažnije od svega – moći će da se smesti u isti ekosistem u kome je svojevremeno i živeo, pre nego što je nestao sa lica Zemlje”, reči su naučnika koji danonoćno rade da tome da se prastara vrsta životinja vrati u život. „Postavili smo cilj da do kraja 2028. godine oživimo prvog mamuta i već sada smo na dobrom putu, što je sjajno”, izjavio je Ben Lam, izvrši direktor kompanije koja namerava da vrati u život pripadnike ove vrste.

Mamuti su, inače, delili čak 99,5 procenata gena sa azijskim slonovima – koji danas obitavaju na Zemlji. Modifikacijama u genima i pripajanjem zdravim matičnim ćelijama azijskih slonova naučnici veruju da mogu da učine što do sada niko nije. „Napravićemo slona otpornog na hladnoću koji će u osnovi imati sve karakteristike vunastih mamuta”, optimistični su naučnici. Budući da za oživljavanje treba dosta vremena, jer je gestacioni period kod ovih praistorijskih životinja trajao 22 meseca, istraživači će istovremeno raditi na tome da i druge izumrle vrste postepeno vrate u život. Za ponovno pojavljivanje tasmanijskog tigra, koji je nestao početkom osamdesetihprošlog veka,  trebalo bi svega nekoliko sedmica.

Za samo mesec dana od stvaranja embriona svetlost dana ponovo mogla da ugleda i ptica dodo, koja je poslednji put u prirodi viđena u 17. veku. „Kako je gestacioni period kod ove dve vrste znatno kraći nego kog mamuta, vrlo verovatno da će se one pojaviti prve”, naveo je Lam, a preneo New York Post. Istraživači smatraju da bi oživljavanje praistorijskih vrsta umnogome doprinelo poboljšanju uslova života na Zemlji, a konkretno preobratilo proces globalnog zagrevanja i zaštitilo arktički permafrost od nestajanja.

(Ilustracija ©DALL-E by ChatGPT)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar