MEĐU IZMEĐU

GEKONI IMAJU ŠESTO ČULO

120 pregleda

Naučnici su kod gekona otkrili ono što su nazvali šesto čulo, a ovo otkriće bi moglo biti napredak u nastojanju da se pomogne ljudima koji imaju teškoća sa sluhom i ravnotežom. Istraživanjem, koje je sproveo tim biologa s Univerziteta Merilend (SAD) utvrđeno je da ova životinja ima vrećicu, strukturu unutrašnjeg uha poveznu sa održavanjem ravnoteže i pozicioniranjem tela, kojom otkriva niskofrekventne vibracije. To joj omogućava da normalno čuje i opaža svet oko sebe, a ovu sposobnost bi mogle imati i druge vrste gmizavaca.

Koautorka pomenute studije i profesorka biologije na Univerzitetu Merilend, Ketrin Kar, ukazala je da je reč o sposobnosti gekona da otkriju vibracije koje prolaze kroz zemlju ili vodu. Iako ovo otkriće nije direktno povezano s načinom kako ljudi čuju, istraživači eruju da postoje određene povezanosti.

„Razmislite o tome kada ste na rok koncertu. Muzika je toliko glasna da možete osetiti da vam cela glava i telo vibriraju u zvučnom polju. Može jete osetiti, a ne samo čuti. Taj osećaj ukazuje da se ljudski vestibularni sistem (povezan s čulom ravnoteže) može stimulisati tokom bučnih koncerata, što znači da naše čulo sluha i ravnoteže mogu biti blisko povezani”, objasnila je Kar. Očekuje se da će se dodatno istražiti kako sisari čuju i povezanost ljudskog sluha i poremećaja ravnoteže, piše list The Independent .

(Ilustracija Shutterstock)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar