MEĐU IZMEĐU

ANTITELA IZ „SPUTNJIKA-5”

253 pregleda

Ruska vakcina protiv kovid-19 izazvala stvaranje antitela kod svih ispitanika.

Ruska vakcina protiv kovida-19 sputnjik-5 izazvala je stvaranje antitela kod svih učesnika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, što je Moskva pozdravila.Rezultati dvaju ispitivanja, sprovedenih u junu i julu ove godine na ukupno 76 ispitanika, pokazali su da je 100 odsto njih razvilo antitiela na novi koronavirus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi se u tekstu objavljenom u petak u medicinskom časopisu The Lancet.

Rusija je prva na svetu u avgustu registrovala vakcinu u dve faze za domaću upotrebu, i to pre objave bilo kakvih podataka o njoj i pre početka masovnog ispitivanja.Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posledice među učesnicima, i potvrdila su da je kod kandidata za vakcinu izazvano stvaranje antitiela”, navodi Lancet. Velika, dugotrajna ispitivanja, uključujući poređenje sa placebo grupom, i dalje praćenje potrebni su kako bi se utvrdila dugoročna bezbednost i efikasnost vakcine za sprečavanje zaraze kovidom-19, dodaje se u članku.

„Ovim odgovaramo na sva pitanja Zapada koja su uredno postavljana u poslednje tri sedmice, iskreno, s očitim ciljem bacanja mrlje na rusku vakcinu”, rekao je Kirill Dmitrijev, direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja, državnog investicijskog fonda koji je finansirao razvoj vakcine.Sada ćemo mi početi da postavljamo pitanja o nekim vakcinama sa Zapada”, dodao je on.

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruske vakcine, koje je počelo prošle sedmice, očekuju se u oktobru i novembru. Obuhvatiće 40.000 ljudi, a već se javilo 3.000.Komentarišući rezultate prvih ispitivanja, glavni autor članka Naor Bar-Zeev, iz Međunarodnog centra za pristup vakcinama pri Blumbergovoj školi za javno zdravlje na Univerzitetu Džon Hopkins, rekao je da su ispitivanja „ohrabrujuća, ali malena”.Bar-Zeev je istakao da još nije dokazana klinička efikasnost nijedne vakcine protiv kovid-19”.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar