MEĐU IZMEĐU

SREĆNO PONOVO 7528. LETO

117.104 pregleda

Kada sunce u podne 1. aprila 2020. godine pređe preko Pećke patrijaršije počinjenovo leto 7528, meseca aprila u prvom danu, po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog danaukrste se severna i južna energija Sunca i najavi dolazak Srpske nove godine.

Sveti Sava je 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravilo, pa je on postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve,a važio je sve do 1881. godine. Ponalogu austrougarskog cara Franje Josifa je ukinut i uveden u upotrebu kalendar rimskog imperatora Julija Cezara, takozvaniJulijanski kalendar, nazvan i Stari kalendar.Na celom evropskom prostoru postoje samo dva kalendara kod kojih se brojevi pišuslovima i to: Srpski kalendar i Rimski kalendar. Srpski kalendar koristi ćirilicu isimbole Vinčanske kulture, a Rimski latinicu. Brojevi pisani slovima kod dokaz su starosti oba kalendara.

Srpsko leto traje sedam meseci, a zima pet.Srpski kalendar sa srpskim protokolom zaživeo je u srpskom narodu i koristio seu upravnim dokumentima svih srpskih država i dokumentima Srpske pravoslavne crkve svedo 1881. godine. Sve osnivačke povelje i svi ktitorski natpisi na srpskim crkvama datiranisu po Srpskom kalendaru. Odakle Srbima ovo veličanstveno saznanje kada se zna da kompjuterska obradapodataka zahteva visok civilizacijski nivo?

Srbi su znali da se na Mitrovdan seku energije koje dolaze sa Sunca u tokujedne kalendarske godine.Presek energija dobija se samo korišćenjem elektromagnetske sile, odnosno silePrvog pokretača svih prirodnih pojava.Po Srpskom protokolu godina,mesec, dan, slova sa dve povezane tačke iznad čitaju se kao brojevi. Dušanov zakonik datiran je po Srpskom kalendaru Svetog Save i Srpskom protokolu.Na celom evropskom prostoru postoje samo tri pisma: srpska ćirilica, rimskalatinica i grčki alfabet. Da se Srbi ne dosete da su ćirilicu imali pre Ćirila, papaHadrijan je srpsko pismo pripisao katoličkom misionaru Ćirilu. Vraćanje Srpskog kalendara Svetog Save je pitanje ponosa srpskog naroda i Srpskepravoslavne crkve. Treba da se ugledamo na jevrejski narod koji čuva svoj kalendar.

Sve do prošle godine računao sam po Srpskom kalendaru sa 13 meseci, ali od Svetog Save je sa 12 meseci. S druge strane  početak leta računao se po starom srpskom bogu Jarilu gde je leto počinjalo od Đurđevdana. Međutim, istraživanja su pokazala kasnije da novo leto počinje početkom aprila i da je Sveti Sava tako datirao godine. Sva datiranja su od Svetog Save. Iako postoji mišljenje da je Đurđevdan zamenio starog srpskog boga Jarila 6. maja, kada se dan Svetog Jarila sa 13. meseci prebaci na 12 onda se on slavio u aprilu, a ne u maju. Ako se držimo datiranja Svetog Save, tada je ovo 7528.

 

Mr Milan T. Stevančević


Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme (), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881.

Kada sunce u podne 2. biljara (aprila) pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo Leto 7528. po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija i to će najaviti dolazak novog leta. Presek energija je planetarni dan energetske ravnoteže. Poznato je da kalendar i simbol za vreme imaju samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepen civilizacije.

Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme ( ), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881. Međutim, te godine, skriveno od srpskog naroda, potpisana je „Tajna konvencija” između Austrijskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika „Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda, koja se do tada učila na Velikoj školi, a sa njom i Srpski kalendar.

Na osnovu „Tajne konvencije”, Srbija se obavezala da će uvesti Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitropolita Mihaila iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.

Nezakonita crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa, i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar.

Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom, sa 19. jula pomeren na 1. avgust. U Crkvinama na grobnom kamenu Svetog Stefana piše: „u Leto  6935. meseca jula u 19. danu”. Datiranje na grobnom kamenu Svetog Stefana je po Srpskom kalendaru Svetog Save, a srpski narod slavi dan Svetog Stefana despota srpskog po tuđem Julijanskom kalendaru 1. avgusta koji je nametnuo car Franjo Josif.

Milan T. Stevančević


 

SREĆNA NOVA 7527.

Kada sunce u podne 4. aprila 2018. godine pređe preko Pećke patrijaršije počinje novo leto 7527. meseca biljara u četvrtom danu po „Srpskom kalendaru”. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija Sunca i najaviti dolazak Srpske nove godine.

Mr Milan T. Stevančević

Za vreme srpske carske dinastije Svevladović, koja je vladala Srbijom od leta 6000. do leta 6181. (od 492. do 675. godine po katoličkom kalendaru pape Grgura 13) i srpske kraljevske  dinastije Drvanović, koja je vladala Srbijom od leta 6183. do leta 6662. (675. do 1160. godine), srpska nova godina počinjala je kada sunce u podne pređe preko tadašnje prestonice  Raške, odnosno tamo gde živeo vladar Srbije. U vreme srpske carske dinastije Svevladović napisano je Srpsko četvorojevanđelje na 305 strana, koje se smatra Svetim srpskim rukopisom. Prepis se nalazi u Dablinu (Republika Irska).

Za vreme srpskog cara Stefana Prvog
Nemanjića napisano je „Zakonopravilo”,
pa je  Srpski kalendar postao zvanični
kalendar Srpske pravoslavne crkve.

Iz doba vladavine srpskog kralja Stroimira Vladisava Drvanovića, koji je vladao Srbijom od leta 6338. do leta 6343. (830. do 843. godine) sačuvan je zlatni pečat kraljevske kancelarije graviran ćirilicom, zvaničnim pismom svih srpskih država. Zlatni pečat srpskog kralja Sroimira nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu. U to vreme budući misionar pape Hadrijana Ćirilo imao je samo dve godine. Za vernost papi i Katoličkoj crkvi, Ćirilo je sahranjen u crkvi Svetog Klimenta u Rimu.

Za vreme srpskog cara Stefana Prvog Nemanjića napisano je „Zakonopravilo”, pa je  Srpski kalendar postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Počevši od prvog srpskog patrijarha Janićija pa sve do blaženopočivšeg patrijarha Pavla svi srpski patrijarsi datirali su događaje po „Srpskom kalendaru”.

„Srpski kalendar” je najznačajniji naučni i kulturni spomenik srpskog naroda i linija vodilja kroz vreme i istoriju i čuvar srpskog identiteta. Današnja kompjuterska obrada podataka vrši se po protokolu „Srpskog kalendara” – godina, mesec, dan.  Ovakav protokol nema nijedan drugi kalendar u svetu.

Upravni akti svih srpskih država datirani su po „Srpskom kalendaru”, sa srpskim simbolom za vreme

koji potiče iz Vinčanske kulture. Posle dva veka ćutanja i skrivanja „Politika” je prva i jedina objavila da je „Dušanov zakonik” datiran po „Srpskom kalendaru”: U leto 6857. meseca maja u 21. danu! U starim srpskim rukopisnim knjigama i zapisima Srbi su imali običaj da napišu:


SREĆNA NOVA 7526.

Srecna srpske Nova 7526

Kada sunce 3. aprila 2017. godine u podne pređe preko Pećke patrijaršije, počinje Srpska nova 7526. godina po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana presek severne i južne energije sunca najaviće novo leto. Srpska nova godina čeka se u podne, čeka se sunce.

Sveti Sava je u leto 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravcilo, u prvi ustav Srpske pravoslavne rkve, pa je Srpski kalendar postao zvanični kalendar srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Počevši od prvog srpskog patrijarha Janićija pa sve do blaženopočivšeg patrijarha Pavla, svi srpski patrijarsi datirali su po Srpskom kalendaru Svetog Save. Zakoni i upravni akti svih srpskih država do 19. veka bili su datirani po Srpskom kalendaru. Zapisi po Srpskom kalendaru nalaze se svuda oko nas.

Srpsko četvorojevanđelje, smatra se svetim srpskim rukopisom, pisano je za vreme vladavine srpskog kralja Svevlada, koji je vladao Srbijom od 6000. do 6038 godine, odnosno po katoličkom kalendaru pape Grgura 13. od 492. do 530. godine.

Prema dosad pronađenim i dostupnim rukopisnim zapisima, u leto 7526. (2017), meseca aprila, u trećem danu, Srbija slavi 1525 godina svog postojanja.

Mr Milan Stevančević

O autoru

Stanko Stojiljković

34 komentara

 • Sada je 7526. godina po starom srpskom, tj. vinčanskom, kalendaru a ne 7527. Mnogi spomenici i manastiri datirani su po srpskom kalendaru. Na primer, spomenik caru Lazaru koji je podigao despot Stefan Lazarević, najučeniji čovek tog vremena, na kojem piše da se Kosovska bitka održala 6897. godine. 6897 (po starom kalendaru) – 1389 (po novom kalendaru) = 5508 godina razlike između starog i sadašnjeg kalendara. Na Zakoniku blagovernog cara Stefana Dušna donešen na vaznesenje 21. maja 1349 piše u zagradi da je to 6857. godina. 6857 – 1349 = 5508. Sada je po novom kalendaru 2018., dodajmo na 2018 razliku od 5508 godina i dobijamo godinu 7526.

  • To smo još mnogi primetili. Možda postoji nešto što ne znamo, npr. da je premeštan datum početka, pa da je Dušanu počela 6858. npr. u septembru, a da je naknadno početak računanja pomeren na april. U svakom slučaju od maja 1349, prošlo je okruglo 670 godina do maja ove, dakle 6857+670=7527. Maj 2019, bi morao biti maj 7527. osim ako, naglašavam, ima nešto što ne znamo.

 • Jedno pitanje…

  Na pocetku teksta pise – Kada sunce u podne 4. aprila…, a u sredini teksta pise – Kada sunce u podne 3. aprila…

  Sta je tacno, 3 ili 4 april?

  • Rekao bih da se menja iz godine u godinu… Gore, na prvoj slici, na pr. piše da prvi dan Nove (aktuelne) godine „pada“ 2. biljara (aprila)…

  • Dobro zapažanje. Da li negde postoji autentična literatura na ovu temu? Sve mi ovo liči na nagađanje.

 • Četvrti april. Izvinite ako smo Vas doveli u zabludu, jer nam se potkrala slovna greška. Redakcija Galaksije

  • PA KOJA JE GODINA 7526 ILI 7527 ? Gospodin Slavisa napisa i obrazlozi svoje a sta vi Kazete dali je tacno ili ne !

    • Kako ste, Stanko, to izračunali? Molim vas objasnite mi. Dušanov zakonik datira od maja 1349. odn. 6857. Od tada je prošlo okruglo 670 godina (2019-1349=670). Ako na pravo računanje dodamo 670 dobijemo: 6857+670=7527. To znači da maj 2019. mora biti maj 7527. Odakle vam osmica. Pogledajte pažljivo brojeve. Ako je 1349 = 6857 (u maju) onda je 2019 = 7527 (u maju). Poklapaju se devetke na kraju. Moraju se i sedmice poklopiti. Odakle vam osmica?

 • uvek apelujem na pisce bilo čega,neka vam bilo ko pročita tekst pre objave,pa makar bio i elementarno pismen,vrlo često se potkrade greška koju pisac u kontrolnom prečitavanju mehanički, previdi.mala greška dovodi u nedoumicu čitaoca,da li je „omaška“ ili namerna greška.setimo se staljinovih telegrama,gde je „pismenost“telegrafiste odlučivao o životu i smrti,(u pitanju je bila zapeta,što daje sasvim drugi smisao poruk(c)i).pozdrav! gore objavljen tekst trebalo bi češće kroz emisije iz istorije čitati,narod je neuk.

 • Hteo bih da napravim stari srpski kalendar sa 13 meseci po 28 dana. Sve bi bilo u redu ali se dvoumim sa nazivima meseca. Mozete li pomoci sa nazivima meseca po starom kalendaru. Samo treba da ih je 13. Hvala unapred/ Zoran Stamenkovic

  • Naumesnije je a se obratite tekstopiscu, magistru Milanu Stevančeviću (milbe37@gmail.com), koji je u to potanko upućen. Stanko Stojiljković

 • Odlicno sve.
  Ako ima kalendara, ili kad bude za prodaju posaljite ni kontakt na meil. Naravno ako imate vremena i volje. Svako dobro.

 • Da li postoji negde „Online“ izdanje srpskog kalendara gde bih, kao npr. kod Pravoslavnog kalendara, svakog dana mogao da pogledam koji je danas datum? Na internetu ne mogu da pronadjem tako nesto. Prostim recima, gde bih mogao npr. sada da vidim koji je danas datum po starom srpskom kalendaru? Hvala unapred.

 • Kao da je svima promakla vrlo vazna recenica
  A to je
  Da se rukopis nalazi u Irskoj u Dablinu
  Sta ce to tamo?

 • Samo da znate,
  Vinčanska kultura je po najnovijim C14 datumima nastala u jesen 258. godine po srbskom kalendaru.

 • Moram da skrenem pažnju i autoru članka, a naročito gospodi koji su izvor informacija, da ne prave zabunu pogrešnim izražavanjem. Ovaj kalendar nije kalendar Svetog Save. On ga nije smislio/napravio, on ga je samo uveo u Zakonopravilo, a postojao je i pre toga.

  • pre svetog save je godina imala trinaest meseci, a sava je uveo rimski, gde godina traje dvanaest- inace, lunarni je savrsen, trinaest meseci po dvadeset osam dana, dakle 364 i jedan prazan dan: PRAZNIK. inace, u njemu svaki dan pada uvek na isti datum, nedelja i mesec pocinju ponedeljkom, a zavrsavaju nedeljom, danom kada se ne dela, odnosno ne radi. jedino sto podatak o imenima trinaest meseci jednostavno nije moguce naci. interesantno „kelti“ imaju lunarni kalendar sa trinaest meseci i trinaest horoskopskih znakova, etiopljani isto… ujdurma.

 • Najtačniji kalendar,samo što je nova godina od Djurdjevdana tako da su i lato i zima u istoj godini. Više o tome koga zanima može da pogleda na kanalu Srbija global,tamo su mnogo lepo objasnili.

 • Jarilo nije bio srpski Bog nego sunce koje je jarilo (sijalo) na početak leta idavalo svoju toplu snagu.Tada se sve budilo zahvaljujuci jarilu (suncu).Srbi su mu bili zahvalni i davali mu cak puno lepa imena i pevali pesme o njemu.i dan danas se pišu i pevaju pesme o suncu,dali su to jevreji,muslimani,katolici,pravoslavci…Pa nikome od njih suce nije Bog.pozdrav

 • Kakva je razlika između srpskog kalendara i vizantijskog kalendara? Da li sem nekih gore izloženih tvrdnji može da se zna na kojim podatcima se zasnivaju te tvrdnje? Da li ima nekih pisanih izvora o „srpskom kalendaru“? „Zakonopravilo“ (Nomokanon) je u glavnom zbirka vizantijskih dokumentata. U kojoj glavi, na kojoj strani se spominje „srpski kalendar“?
  Najlepše hvala.

Ostavite komentar